(video) Dorești să-ți reînnoiești biblioteca video? Alina Andronache îți recomandă șapte filme la tema feministă

helpcast_a

Autoarea Vlogului unei mame feministe, Alina Andronache, a pregătit o listă de filme la tema feministă. Pelicule care vă vor demonstra prin ce greutăți și nedreptăți au trecut de-a lungul secolelor femeile din lume.

#1. Îngeri de oţel  

Acest film reprezintă povestea luptei sufragetelor din Statele Unite pentru obținerea dreptului de vot pentru femei. Un film despre femei puternice, pline de curaj, care pichetează zilnic Casa Albă, sunt arestate, batjocorite, luate în râs. Interesant este faptul că sunt mulți bărbați care le învinuiesc că acestea nu-și cunosc locul și că își doresc să devină bărbați. Chiar și după 100 de ani, mai avem în Moldova astfel de discursuri.

#2. Brave/Neînfricată

Acţiunea din „Brave” e plasată în ţinuturile de sus, mistice, ale Scoţiei, unde Merida e o prinţesă în regatul condus de Regele Fergus şi Regina Elinor. Ea e o fiică neascultătoare şi o bună arcașă. Merida nu vrea să se conformeze rolurilor de gen și nici să se căsătorească la solicitarea părinților. Brave este o poveste frumoasă ce poate fi privită de întreaga familie.

#3. The Help/Slujitoarea (o veți găsi în română cu traducerea Culoarea sentimentelor.)

Anii ’60, segregarea rasială atinsese apogeul în Mississippi și încă nu luase avânt mișcarea pentru promovarea drepturilor civile ale populației afroamericane. O tânără albă în vârstă de 22 de ani, pe nume Eugenia „Skeeter”, abia întoarsă acasă după absolvirea colegiului, se opune dorinței mamei de a-și căuta un soț și își propune să devină scriitoare, în mintea ei născându-se ideea de a scrie despre servitoarele afroamericane angajate în casele unor familii bogate de albi. Însă slujitoarele afroamericane nu au curajul de a vorbi, căci au frică de a-și pierde locul de muncă. Filmul este o comedie-dramă despre stereotipuri, prejudecăți, roluri de gen, dar și despre curajul de a lupta.

#4. Papesa Ioana

Deghizată în bărbat, o femeie ajunge sa fie Papă și să conducă Vaticanul. Când fratele ei mai mare moare într-un atac al vikingilor, geniala tânăra Ioana își asumă identitatea acestuia și intră la o mănăstire benedictină unde, dându-se drept fratele John Anglicus, se face remarcată ca tămăduitor și cărturar. Ajungând în cele din urma la Roma, e prinsa curând în plasa unui melanj periculos de pasiune puternică și politică controversată ce-i amenință viața, chiar dacă o ridică pe cel mai înalt tron al lumii apusene.

#5. Povestea slujitoarei/The Handmaid’s Tale

Serialul prezintă povestea unei femei obligate să fie concubină sub o dictatură fundamentalist teocrată din țara totalitară Gilead, cunoscută în trecut ca Statele Unite, unde femeile practic nu au drepturi, nici chiar la propriul său nume. 

Societatea este împărțită în caste cu roluri clar definite: comandanți, soțiile lor, slujitoarele care trebuie să nască copii pentru familiile sterile a comandanților, marfe – care au grijă de casă și bucătărie –, mătuși – care au menirea să supravegheze slujitoarele –, pază militară la tot pasul, serviciu de spioni. Este un serial dramatic, care îți crează un sentiment profund de anxietate față de atâta nedreptate. Dramatic este și faptul că în Moldova am întâmpinat oameni care își doresc o astfel de societate fundamentalist teocrată.

#6. Agora

În secolul 4 după Hristos, faimoasa astroloaga, filozofa și învățata Hypatia din Alexandria le împărtășește discipolilor ei din cunoștințele sacre ale Egiptului antic. Viața poporului egiptean se schimbă pentru totdeauna atunci când Egiptul intră sub dominația Imperiului Roman, iar creștinii dărâmă statuile idolilor păgâni și templele închinate acestora, fac cunoscute tuturor învățăturile biblice și încearcă să implementeze prin violență religia creștină. Luptându-se cu disperare să salveze vechile valori ale lumii egiptene și mai cu seamă comoara de învățătură conținută de celebra bibliotecă din Alexandria, Hypatia este ajutată de către credinciosul ei sclav Davus, care este prins în capcană între iubirea față de frumoasa lui stăpână și oportunitatea de a-și redobândi libertatea prin intermediul creștinismului. Regizorul filmului este Alejandro Amenábar.

#7. Figuri ascunse

Filmul spune povestea incredibilă a unei echipe de elită de matematiciene de culoare de la NASA care au ajutat la câștigarea cursei spațiale americane în fața rivalilor din Uniunea Sovietică și, în același timp, au împins mult mai în față discuția despre drepturi și oportunități egale. Toată lumea știe despre misiunile Apollo. Putem imediat pune pe listă numele astronauților curajoși care au făcut primii pași uriași pentru umanitate în spațiu: John Glenn, Alan Shepard și Neil Armstrong. Dar, în mod remarcabil, numele lui Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan și Mary Jackson nu sunt predate în școli sau măcar cunoscute de majoritatea oamenilor – deși rolurile lor curajoase și puternice ca ingenioasele „calculatoare umane” au fost indispensabile pentru progresele care au permis cursa în spațiu a omului. În sfârșit, cinematografia a scos la lumină povestea unui trio vizionar de femei care a trecut peste probleme de gen, rasă și profesie pe drumul lor spre inovarea călătoriei cosmice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente