Autoarea „Vlogului unei mame feministe”, Alina Andronache, explică de ce transformarea copiilor vedete și a vedetelor adolescente în sex simboluri în industria divertismentului este periculoasă pentru ei din punct de vedere psihologic și social. „Este vorba de un clip muzical de la «prima televiziune pentru copii» din Moldova. În acest clip, o fetiță de 7 ani cântă o piesă care categoric nu este potrivită vârstei ei și dansează cu mișcări lascive. Am intrat pe canalul de YouTube al acestei televiziuni și ce să văd: canalul are peste două milioane de abonați. Multe videouri de pe acest canal reprezintă nu altceva decât sexualizarea precoce a fetelor”, spune vloggera.
„Mai întâi de toate vă explic ce înseamnă sexualizare și care este diferența dintre sexualizare și sexualitate. Sexualitatea este despre identitatea fiecărei persoanei, despre sentimentul sexual. Sexualitatea este trăită și exprimată prin gânduri, fantezii, dorințe, convingeri, atitudini, valori, comportamente, practici, roluri și relații. Aceasta este o parte sănătoasă a omului, o parte sănătoasă a devenirii adulților.
Dar sexualizarea este despre a fi un obiect pentru plăcerea celorlalți, despre a fi expus pentru alții, atunci când valoarea unei persoane este măsurată în funcţie de nivelul de atractivitate sexuală. Ceea ce am văzut în aceste clipuri video este nu altceva decât impunerea sexualității unor persoane adulte asupra fetelor, care sunt emoţional, psihologic şi fizic nepregătite pentru această etapă specială a dezvoltării lor. Sexualitatea este despre cine ești, iar sexualizarea înseamnă despre cum arăți. Sau sexualitatea este bună, dar sexualizarea este proastă”, a explicat Alina Andronache.
„Observ o tendință de transformare a copiilor vedete și a vedetelor adolescente în sex simboluri în industria divertismentului. În videoclipuri muzicale, emisiuni TV, reclame, jocuri pe calculator și reviste, fetele și femeile sunt prezentate în așa mod prin care se evidențiază feminitatea și sexualitatea.
Acest lucru are o influență negativă asupra percepțiilor tinerilor față de sexualitate și conduce la formarea de convingeri în rândul fetelor conform cărora a fi atractivă sexual înseamnă a fi mai matură. Ajungem să vedem adolescente de 14-15 ani care au maniere și comportamente sexualizate, toate acestea li se pare a fi firesc (natural), astfel ele doresc să pară mai mature. Nu mai zic de concursurile de frumusețe la care participă fetițe de 6-7 ani sau chiar matineele de la grădiniță, unde părinții împopoțonează fetele folosind machiaj excesiv, și unde accentul principal este pe sexualitate și frumusețe.
Respectiv, aspectul fizic și sexualitatea devin obiectivul numărul unu în viața unei fete, ulterior femeie, în timp ce toate celelalte calități și virtuți sunt date la o parte. Cu alte cuvinte, a fi frumoasă este același lucru cu a fi „sexy”. Fetele încep încă de la vârste fragede să se gândească la ele ca la niște obiecte sexuale și consideră că astfel vor deveni populare, iar popularitatea aduce o mulțime de avantaje și, cel mai important, respectul și aprecierea societății. Fetele sunt învățate să accepte să fie tratate ca obiecte sexuale și să-și folosească trupul ca instrument sexual. Valori total greșite băgate în capul fetelor de mititele. Trebuie să înțelegem că acest lucru duce la apariția sexismului și a discriminării sexuale.
Fetele cresc și la un moment dat unele sunt dezamăgite de aspectul lor fizic, iar atunci ele dezvoltă tulburări alimentare, au o stimă de sine scăzută, suferă de depresie, ajung să fie foarte complexate, inhibate, ajung să se simtă chiar rușinate de corpul lor, anxioase cu privire la înfățișarea lor și să se teamă de ceea ce pot crede alții despre ele, chiar să simtă repulsie față de ele însele.
Per ansamblu, ajungem la degradarea valorii femeii până la obiect sexual, lucru care contribuie la creșterea violenței, la intensificarea atitudinilor și concepțiilor sexiste, fapt care, pe termen lung, determină discriminarea femeilor la locul de muncă, hărțuirea sexuală, precum și valorizarea inferioară a muncii și a realizărilor lor.
Dragi părinții, nu creșteți prințese, regine, dar creșteți personalități. Nu puneți accent pe frumusețea exterioară, dar pe cea interioară. Ați observat că mereu dezmierdați fetele cu prințesă, păpușă, frumoaso, drăguțo etc. Cum ar fi ca fetele de mititele să audă de la părinți că vai dar ce curajoasă/puternică ești; haide că poți; cât de ingenioasă/curioasă ești. Ești independentă, cât de isteață ești!
Încetați să impuneți comportamente sexualizate fetițelor, încetați să creșteți obiecte sexuale. Creșteți fete încrezute în puterile lor, care au propriile valori, convingeri și propria atitudine!”, a conchis Alina Andronache.