(video) Alina Andronache vorbește despre violența obstetrică. Ce înseamnă acest termen și cât de des se confruntă femeile din Moldova cu el

alina2

În fiecare an între 25 noiembrie și 10 decembrie este marcată la nivel mondial campania 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen. Într-un nou episod al vlogului unei mame feministe, Alina Andronache a decis să vorbească despre două forme de violență care sunt ignorate în Republica Moldova.

„Vreau să vorbesc despre violența obstetrică și ginecologică – o formă de violență asupra femeilor care apare în timpul îngrijirii obstetricale, asta înseamnă ca ea apare pe perioada sarcinii, în timpul travaliului, în timpul nașterii și în perioada postpartum”, menționează Alina.

„Vă aduceți aminte de petiția celor 98 de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical prenatal din Republica Moldova? Toate cazurile lor nu este altceva decât diferite forme de violență obstetricală și ginecologică. 98 de femei au avut curaj să vorbească public prin ce au trecut. Ele au conștientizat că tot coșmarul prin care au trecut este o încălcare gravă a drepturilor femeii, dar recunoașterea acestui fapt nu este suficientă, fiecare instituție vizată și responsabilă de a preveni și a stopa acest fenomen trebuie să întreprindă acțiuni concrete”, a mai adăugat vloggera.

În 2011, a fost lansată campania internațională „Roses Revolution”, Revoluția Rozelor este o mișcare împotriva lipsei de respect și a violenței în contextul sarcinii, nașterii și perioadei postpartum. Scopul campaniei este de a spori conștientizarea faptului că integritatea fizică, psihică, dreptul la informare și la consimțământ informat se aplică inclusiv femeilor însărcinate sau care nasc.

În fiecare an, femeile care au suferit experiențe traumatizante duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul. Acest trandafir simbolizează suferința produsă de momentul respectiv, povestea din spate și vulnerabilitatea femeii. Prin aceasta acțiune, femeilor, mamelor, familiilor și celor care activează în domeniul nașterii li se oferă șansa de a revărsa lumină pe un subiect atât de sensibil și totodată atât de puțin discutat: traumele de la naștere. Prin aceste acțiuni se dorește generarea unei schimbări pozitive la nivel mondial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente