O erupție vulcanică a dus la crearea unei noi insule. Unde se află aceasta

vulcanel
Foto: stirileprotv.ro/

O erupţie vulcanică submarină care s-a produs în Arhipelagul Tonga a dus la scufundarea unei insule şi la crearea alteia de trei ori mai mare decât aceasta, potrivit unui raport al unor geologi ce a fost prezentat joi, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Evenimentul a avut loc la 18 zile după o erupţie submarină din luna octombrie într-o regiune adeseori zguduită de cutremure de pământ şi care prezintă o activitate vulcanică regulată.

Denumită Lateiki, noua insulă are o lungime de 400 de metri, o lăţime de aproximativ 100 de metri şi se află la 120 de metri vest faţă de insula care a fost acoperită de către ape, a dezvăluit Taaniela Kula, cercetătoare la Serviciul geologic din Tonga.

Arhipelagul Tonga, care are 107 mii de locuitori şi 170 de insule răspândite pe o suprafaţă de 700 de kilometri pătraţi, figurează în topul 20 al ţărilor ce prezintă cel mai mare risc de dezastre naturale (cicloane, seisme, erupţii vulcanice), potrivit ONU.

Menționăm că o altă erupţie vulcanică submarină din 2014 a dat naştere unei insule care este în prezent acoperită de vegetaţie şi populată cu păsări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Iulia Vrabie
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente