Care sunt cele mai bune cărți scrise în Moldova în 2018, potrivit Uniunii Scriitorilor

woldemar
Foto: IPN

La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc vineri, 21 iunie, decernarea premiilor pentru anul literar 2018. Potrivit președintelui uniunii, Arcadie Suceveanu, în 2018 au apărut peste 100 de cărți.

Producția literară din anul 2018 a fost evaluată de către un juriu format din mai mulți scriitori: academicianul Mihai Cimpoi (președinte), criticul literar Ana Bantoș (secretar), Val Butnaru, Lucia Țurcanu, Ion Anton, Nina Corcinschi și Nicolae Negru.Premiile au fost acordate de către juriu și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Poezie

svetlana

În posesia premiului juriului pentru poezie a intrat Svetlana Corobceanu pentru volumul „Ascuns în lumină”, apărut la Editura „Arc”.

Proză

woldemar

La categoria „Cartea de proză” premiul i-a revenit lui Oleg Serebrian pentru volumul „Woldemar”, (Editura Cartier”)

Copii și tineret

copertaFata

La Categoria „Cartea pentru copii și tineret” premiul a fost obținut de către Moni Stănilă pentru volumul „Războiul  solomonarilor” (Editura ”Polirom”, Iași).

Eseu, critică și istorie literară

caderile

La categoria ”Cartea de eseu, critică și istorie literară” – de către Mircea V. Ciobanu pentru lucrarea „Căderile în realitate ale criticului” (Editura ”Junimea”, Iași).

Debut

La categoria „Cartea de debut” premiul a fost luat de către Dumitrița Bologan pentru volumul ”Jurnal de Oxford” (Editura „Pontos”, Chișinău). Un alt premiu pentru debut, acordat de către Uniunea Scriitorilor și Fondul literar, a fost decernat Emanuelei Iurkin, pentru volumul „Câinele de bronz”, apărut la Editura ”Cartier”.

Premii speciale

Cu premiul „Opera Omnia” acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost distins Val Butnaru, iar cu premiul de excelență – scriitoarea Călina Trifan. Premiul Relații Culturale le-a revenit scriitorilor Vasile Șoimaru și Serghei Evstratiev, iar premiul Nizami oferit de Congresul Azerilor din R. Moldova a fost acordat scriitorilor Ilie T. Zegrea și Nicolae Spătaru. Premiile speciale s-au acordat următorilor scriitori: Mihail Gheorghe Ciubotaru, Tudor Zanet, Iuliu Cârchelan și Nicolae Fabian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente