(video) Despre educația sovietică, burse de 200 de euro pentru studenți și BAC opțional. Alexandr Nesterovschi, candidat PSRM pe circumscripția 10, Bălți

gf

Echipa #diez continuă să discute cu candidații de pe circumscripțiile uninominale 9 și 10, Bălți. În a treia ediție discutăm cu candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova pe circumscripția 10, Alexandr Nesterovschi. De ce nu dorește legalizarea căsătoriilor între persoanele LGBT, cum își dorește să stimuleze studenții moldoveni să rămână în țară pentru a studia la universitate și de ce consideră învățământul din Uniunea Sovietică una dintre cele mai bune din lume. Urmăriți mai jos interviul realizat cu Alexandr Nesterovschi.

Alexandr Nesterovschi este originar din Bălți, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între ani 2014-2018, în componența PSRM. Timp de patru ani, în calitate de deputat a înaintat 32 de proiecte de iniţiative legislative, inclusiv și moțiuni de cenzură. Cele mai discutabile proiecte al căror autor a fost (și) Alexandr Nesterovschi sunt:

#Moțiune de cenzură asupra activității Guvernului (Streleț) din 22.10.2015 (adoptat)

#Proiectul hotărîrii privind revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție (Viorel Chetraru) din 19.11.2015 (retras)

#Mai multe moțiuni de cenzură respinse în cazurile Corinei Fusu (ex-ministra Educației), Iurie Chirinciuc, (ex-ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor), Octavian Armașu, (ex-ministrul Finanțelor) și altele.

Alexandr Nesterovschi s-a născut la data de 11 ianuarie 1981. Și-a făcut studiile, din 1998 până în 2003, la Institutul Nistrean de Economie și Drept din mun. Bălți, fiind licențiat în Drept. După care, din 2008 până în 2010 a făcut Masterat în Științe Economice la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele R. Moldova, scrie Tribuna.md

De asemenea, a făcut cursuri suplimentare la Universitatea de Stat din Moscova, și anume: cursuri de perfecţionare „Caracterul public în politică”, dar și „Aspecte problematice în politica modernă”.

Din 2007 până în 2011 a fost consilier în Consiliul Municipal Bălți, din 2007 până în 2008 a fost specialist la Centrul de Cultură și Tineret din mun. Bălți. În 2013, a revenit din nou în calitate de consilier în Consiliul Municipal Bălți, funcție deținută până în 2014.

Din 2012 până în 2014 a fost director al Fundației de Binefacere „Soluția”, filiala Bălți,

„O investigație semnată de reporterii CIJM a scos la iveală că mandatul de deputat l-a îmbogățit pe parlamentarul Nesterovschi, care era sărac lipit pâmântului când a venit în legislativ. „Potrivit declarației de avere pentru 2014, acesta nu avea nici casă, nici mașină, nici bani în conturi. Un an mai târziu, deputatul avea deja o mașină – un Mitsubishi Outlander, fabricat în 2004, pentru care ar fi plătit doar 25.000 de lei. În 2016, acesta avea și un apartament de 53,9 metri pătrați, pe care l-a primit printr-un contract de donație””, a scris anticorupție.md.

Însă, potrivit declarației de avere depusă la CEC pe data de 27 decembrie 2018, Alexandr Nesterovschi nu a indicat niciun bun imobil. Timp de 2 ani a ridicat un salariu total de deputat în sumă de 317.105 lei. Mai mult, a avut și un venit în urma activității sale comerciale în valoare de 24.480 de lei în 2 ani. Plus la toate, ex-deputatul socialist a beneficiat de îndemnizații pentru închirierea spațiului locativ- 234.566 de lei. Are și un cont bancar de 2000 de lei. În total, în ultimii 2 ani, Alexandr Nesterovschi a obținut un venit de 576.151 de lei. 

Alexandr Nesterovschi susține că îndemnizațiile de care a beneficiat nu pot fi considerate drept venit, deoarece, acești bani li se oferă deputaților din teritoriu, adică cei care nu au viză de reședință la Chișinău. „Suma de 5.000 de lei pentru chirie și 4.800 de lei pentru transport pe lună, nu se consideră venit. Din calculele voastre rezultă că sunt milionar”, ne-a explicat fostul deputat.

Pe circumscripția nr.10 candidează următorii candidați:

Alexandr Nesterovschi (PSRM)

Arina Spătaru (ACUM)

Serghei Iordan (PDM)

Elena Grițco (PN)

Pavel Verejan (ȘOR)

Serghei Rupțov (PCRM)

#Urmăriți aici Prima ediție a Blitz#diez cu Arina Spătaru, candidata Blocului Electoral ACUM, pe circumscripția 10, Bălți.

#A doua ediție cu Serghei Buzurnîi, candidatul PDM pe circumscripția 9, Bălți

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente