„Nu e nimic fals sau inventat aici”. Poetul Andrei Langa a lansat cartea „Portrete plutitoare”

collage

La Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, întâlnirile cu personalitățile notorii au devenit o tradiție. Vineri, 19 octombrie, la facultate, cu o lansare de carte de poezie a venit scriitorul Andrei Langa. 

Evenimentul a adunat studenți din anii II și III, și mai mulți oaspeți, printre care au fost Vladimir Beșleagă, scriitor; Luminița Dumbrăveanu, jurnalistă și scriitoare; Olga Stanciu, directoare la Editura Prut Internațional și Vergil Butnaru, redactor Editura Prut Internațional.

Parcursul cărții a fost unul anevoios, dar cu un final fericit. În 2017, poetul Andrei Langa a prezentat Editurii PRUT de la Chișinău o carte de versuri în manuscris, intitulat sugestiv „Portrete plutitoare”.

„Îl felicit cu drag pe Andrei pentru calitatea și frumusețea manuscrisului noii cărți și recomand cu tragere de inimă Editura PRUT să editeze acest volum de poezie autentică, care se va bucura de apreciere în rândul cititorilor de azi și de mâine”, spune Luminița Dumbrăveanu.

Scriitorul menționează că în poezie el mereu este sincer, prin urmare, dacă cineva vrea să-l cunoască, n-are decât să îi citească versurile. Autorul și-a comparat lucrările cu sângele care îi curge prin vene.

„Nu e nimic fals aici, în manuscris, inventat sau de domeniul experimentalismului poetic, cuvintele sunt forjate la temperaturile înalte ale spiritului”, mărturisește sincer autorul Andrei Langa.

„Apariția unei cărți este un eveniment, un mare eveniment. Ce poate fi mai durabil în lumea asta? Literatura din zona noastră este dominată de poezie. Această carte m-a readus în satul bunicii, m-a făcut să-mi reamintesc de noroiul, păpădiile și gâzele de atunci când eram mic. Vreau să-l felicit pe Andrei, deoarece el a reușit să imortalizeze, prin intermediul cuvintelor, stări de suflet”, a menționat Vladimir Beșleaga.

Studenții nu au ezitat să adreseze o serie de întrebări invitaților. „Sunt pasionată de poezie și de fiecare dacă când avem invitați la universitate am oportunitatea să aflu mai multe despre procesul de creație. Andrei Lungu este o personalitate deosebită, care a reușit peste hotarele țării să scrie atât de bine despre patrie”, spune Gabriela Cebotar, studentă în anul III.

Scriitorul basarabean Andrei Langa este un nume cunoscut în mediul literar-științific din spațiul cultural românesc, iar de mai bine de zece ani, de când a emigrat în Spania, este apreciat și de diaspora moldavă / românească, precum și de lumea hispanică, grație articolelor din revista Român în Lume și traducerilor sale în și din limba spaniolă.

Andrei Langa este autor al șapte studii literare și două monografii de referință, al patru cărți de versuri (Pe când se vor trezi zeii – PRUT, Chișinău, 1999; Copacul călător – „Democrația”, București, 2007; Muzicianul mut/ El musico mudo – Barcelona, 2014; HALO / haiku-uri – „Alkaid”, Valladolid, Spania, 2014), al mai multor traduceri de poezie în/din spaniolă a scriitorilor din Moldova, România, peninsula Iberică și America Latină.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente