(foto) Cartea de Aur. Top 9 personalități din Moldova care s-au remarcat la nivel internațional în anul 2017

colage

Anul 2017 se apropie de final. A fost un an plin de evenimente și momente frumoase, în care mai mulți oameni originari din Moldova au reușit să obțină succese la nivel internațional și să ducă faima țării în toată lumea. Mai jos vă prezentăm nouă moldoveni care s-au făcut remarcați în acest an și care ne pot servi drept exemplu de ambiție, creativitate și succes.

# Ion Lazarenco Tiron

tiron 2

Ion Lazarenco Tiron a înotat cel de-al șaselea ocean din cadrul provocării „Șapte Oceane”. În luna iulie 2017 a trecut strâmtoarea Tsugaru din Japonia în 11 ore și 20 de minute. Totodată a cucerit cel mai înalt munte din Japonia.

Ion Lazarenco mai are de parcurs o singură distanță, etapa finală cu strâmtoarea Cook, între Insulele de Nord și de Sud din Noua Zeelandă. Dacă va trece această etapă cu succes, Tiron va deveni a șaptea persoană din lume care va trece această provocare istovitoare.

Momentan, Ion a parcurs Gibraltarul (2014), Canalul Mânecii (2014), Canalul de Nord (2015), Canalul Catalina (2016), Canalul Molokai (2016) și Canalul Tsugaru (2017).

# Constantin Bejenaru

image8

În 2017 Constatin Bejenaru și-a apărat centura de campion mondial în categoria grea, versiunea WBC. Boxerul din Ungheni l-a învins pe un pugilist sud-african. Lupta s-a desfățurat în sala unui cazino din Connecticut, Statele Unite, iar Constantin Bejenaru a dominat 10 runde ale duelului. Arbitrii i-au acordat victoria pugilistului moldovean prin decizie unanimă. Astfel, Constantin Bejenaru ramâne de neînvins la profesioniști, având 13 victorii din tot atâtea lupte disputate.

Vedeți aici un interviu cu boxerul Constantin Bejenaru oferit pentru #diez, în cadrul căruia vorbește despre succesul său, dar și alte aspecte din viață.

# Natalia Gherman

maxresdefault

În 2017 Natalia Gherman a obținut o funcție importantă în cadrul ONU. Aceasta va suplini funcția de șefă a Centrului Regional pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală.

Natalia Gherman este succesoarea lui Petko Draganov de Bulgaria, care și-a încheiat misiunea la data de 4 septembrie 2017. Natalia Gherman este o diplomată, filologă și politiciană din Republica Moldova, ex-viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova din mai 2013 până la 20 ianuarie 2016. Din 22 iunie până la 30 iulie 2015 a fost prim-ministru interimar al Republicii Moldova.

# Mariana Dahan

maxresdefault (1)

Mariana Dahan este moldoveanca care a ajuns în 2017 lângă Richard Branson. Ea va fi o figură proeminentă în lumea identificării digitale, va conduce un proiect, World Identity Network, care are drept scop dezvoltarea unui sistem de identificare universală a persoanelor.

Inițiativa World Identity Network, lansată la un summit Blockchain, pe insula Necker a lui Sir Richard Branson, va fi condusă de Mariana Dahan. Publicația prnewswire.com scrie că Mariana Dahan a fost forța din spatele Identification for Development (Identificare pentru Dezvoltare) – un program global din cadrul Băncii Mondiale, pe care ea l-a inițiat.

# Dmitry Kaminskiy

Deep-Knowledge-Ventures-dmitrii-sfars

Dmitry Kaminskiy este unicul speaker de longetivitate umană din tot spațiul CSI. În 2017 el a dezvolat Humaniq Bank, fiind co-fondatorul acesteia.

Echipa Humaniq construiește un model de următoare generație pentru servicii financiare (Banking 4.0), care se bazează pe tehnologia Blockchain, dispozitive mobile și sisteme biometrice de identificare. Pentru aceasta ei vor să utilizeze criptofinanțarea (oferta inițială de monede) pentru creșterea capitalului. Scopul este de a împuternici o piață de două miliarde de oameni care în prezent nu au acces la sistemele bancare din întreaga lume.

# Nicoleta Cheptea

18261491_1687588057948507_122662152_o-e1493833220901

Nicoleta este moldoveanca care a devenit în anul 2017 cea mai bună studentă din Veneția. Tânăra a absolvit liceul în țară și la scurt timp a decis să-și continue studiile în Italia. La ideea părinților și cu sprijinul lor, a depus actele la universitatea Cà Foscari din Veneția, la Facultatea de Civilizații, Științe ale Limbajului și Relații Internaționale.

Într-o țară străină și cu o altă limbă decât cea natală, a reușit să se claseze în rândul celor mai buni studenți, dar gândurile ei tot acasă erau și sunt. În cadrul discursului de la ceremonia de înmânare a diplomelor, Nicoleta a ținut să vorbească în primul rând în calitate de reprezentantă a Republicii Moldova. „Reprezint toți studenții străini, dar sunt și reprezentanta țării mele, Moldova, o țară care are multe de învățat și are un drum lung de parcurs. Sper ca într-o zi, moldovenii să nu mai fie nevoiți să plece pentru a căuta o viață și o „educație” mai bună.”

# Artur Crețu

Artur-cretu-960x540

Artur este un tânăr din Chișinău, care își face studiile în România. Acesta a creat în 2017 un avion care poate zbura non-stop pe timp de zi. Artur Creţu spune că este o creaţie unică pe ambele maluri ale Prutului. Maşinăria cu celule solare a fost realizată în laboratorul de inginerie aerospaţială din Craiova, parte a Universităţii unde învaţă basarabeanul.

# Anna Ivanova

collage-anan-1-1140x616

Anna este originară din Moldova, iar în anul 2017 a făcut designul filmului „Thor”. Interesul său față de artele digitale a început la o vârstă fragedă, când a însușit Photoshop-ul în timpul liceului. Apoi a devenit asistentul profesorului la Seneca College, în timp ce făcea programul Digital Media Arts. Se află în această industrie de 12 ani. Din CV-ul ei impresionant putem menționa proiecte de design pentru filme precum: District 9, Chronicles of Narnia, Hunger Games, Hulk, The Last Stand, Thor.

# Ana Munteanu

25398937_2215434201816181_7435698989788981791_n

Ana Munteanu este o tânără din Republica Moldova pentru care muzica reprezintă o parte din viață. La doar 16 ani a reușit cu vocea ei complexă să cucerească publicul din România, Ana a devenit câștigătoarea celui de-al 7-lea sezon al concursului Vocea României. La etapa audițiilor pe nevăzute Smiley a mărturisit că nu a apăsat pe buton atât de repede niciodată, iar ulterior acesta i-a devenit antrenor.

Taguri: #Cartea de Aur
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente