(video) Roman Greenberg, „al doilea cel mai rapid boxer după Muhammad Ali”. Cine este moldoveanul de origine evreiască care a devenit faimos în toată lumea

c497ea2f546754707057967cb2c60971

Roman Greenberg a fost un boxer profesionist israilean. Însă rădăcinile lui se trag din Moldova. S-a născut la Bălți într-o familie de evrei. Când a devenit faimos, fostul antrenor al celebrului boxer, Muhammad Ali, a zis „Greenberg este cel mai rapid boxer din categoria supergrea după Muhammad Ali”.

Roman Greenberg s-a născut pe 18 mai 1982 la Bălți. Provine dintr-o familie de evrei. Părinții lui au emigrat din Uniunea Sovietică la Viena când Roman avea 6 ani. „Rușilor nu le plăceau de evrei, noi eram nevoiți să ne mutăm pentru un trai decent în Austria”, spunea boxerul.

Cu patru ani mai târziu, familia Greenberg s-au mutat la Tel Aviv. „Uram Israelul. Ne-a luat doi ani să primim cetățenia acestei țări, pentru că fără de aceasta tu nu ai drepturi, nu ai nimic”, își amintește Roman.

Tatăl lui i-a sugerat să se ocupe cu boxul pentru a se putea apăra. La 11 ani, Roman a început să frecventeze sala de sport din orașul Kiryat Bialik și în curând a devenit un boxer amator de top din țară. În scurt timp, Roman a câștigat două medalii de argint la Campionatul Mondial de Juniori din Letonia și Ungaria. La fel, a fost campion la turneul Intercontinental al Organizației Internaționale de Box (IBO).

Autoritățile din Israel au refuzat să-i finanțeze participarea la Jocurile Olimpice. După câțiva ani, Roman s-a mutat în Anglia. Acolo s-a antrenat până la încheierea carierei sale în anul 2008.

Din numărul total de lupte (28) Greenberg a obținut 27 de victorii dintre care 18 prin knockout și a suferit doar o înfrângere.

Taguri: #Cartea de Aur
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente