Palatul Princiar din cadrul complexului Manuc Bey se deschide oficial. Iată de când va putea fi vizitat

23643867191_67c39b0e0e_z

Ușile Palatului Princiar din cadrul complexului istorico-arhitectural „Conacul Manuc Bey” se deschid pentru vizitatori. Inaugurarea oficială va avea loc pe 7 aprilie 2017, începând cu ora 10:00. 

Complexul istorico-arhitectural „Conacul Manuc Bey” este reabilitat prin intermediul proiectului „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Bleschiunov”,  sub auspiciile Programului Operațional Comun „România-Ucraina-Moldova 2007-2013”. Valoarea totală al proiectului este de circa 2,5 milioane de euro.

O mare parte din „Palatul Princiar” este muzeu funcțional, cu săli ce vor găzdui ședințe ale Guvernului, simpozioane, conferințe, lecții cu studenți și diverse evenimente cu caracter economic, social și cultural. Muzeul le va oferi vizitatorilor posibilitatea de a reveni în secolul al XIX-lea, pentru că restaurarea a presupus revenirea la stilul de epocă. Atracția principală a Conacului o constituie traseele turistice subterane.

Multe dintre încăperile Palatului Princiar au și șemineuri care au pe ele Blazonul Conacului, cel care a fost refăcut datorită descoperirii blazonului pe piatra funerară de pe mormântul lui Manuc Bei. Elementele distinctive ale acestuia sun leul, copacul, steaua și semiluna. Mai multe detalii despre „Blazonul Conacului Manuc Bei – primul pas în crearea identității vizuale a moșiei de la Hâncești” puteți citi aici.

În procesul de restaurare, Palatul Princiar a fost și mobilat. Furnitura, care a fost realizată și ea în stil de epocă, a fost confecționată în Italia, adusă cu vaporul la Odesa, iar de acolo, cu tirul, la Hâncești.

Evenimentul de inaugurare va fi urmat de o altă activitate, care va întruni toți actorii din domeniul turismului (agenții de turism, asociații de turism, alte organizații de profil, etc.) pentru a stabili cele mai bune oferte privind includerea complexului istorico-arhitectural „Conacul Manuc Bey” în traseele turistice naționale și europene.

Din data de 18 aprilie, 2017, complexul istorico-arhitectural „Conacul Manuc Bey”, orașul Hîncești, va putea fi vizitat conform programului de activitate de către publicul larg, turiști și toți doritorii.

În decembrie 2015, complexul arhitectural a fost redeschis pentru cei care și-au dorit să fie printre primii care pot vedea la ce etapă se află lucrările de reconstrucție. Astfel, mii de persoane au avut ocazia să vadă, în timpul zilei, la ce etapă se află lucrările de reabilitare, să descopere detalii tăinuite ale complexului.

Urmăriți aici un reportaj video despre Complex, realizat în urmă cu un an.

Tot pe #diez, puteți vedea o galerie foto de la deschiderea din decembrie, 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente