(foto) Conacul „Manuc Bey” și-a redeschis porțile pentru o zi. Cum arată în interior Palatul Princiar

IMG_1235
Foto: Hâncești, Palatul Princiar de la Conaului Manuc Bey, 13 decembrie 2015 Photo Credit: Cember Olesea / #diez

Unul dintre cele mai mari conace din Republica Moldova, Complexul arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești a fost redeschis duminică, 13 decembrie, pentru cei care și-au dorit să fie printre primii care pot vedea la ce etapă se află lucrările de reconstrucție.

Mii de persoane au avut ocazia să vadă, în timpul zilei, la ce etapă se află lucrările de reabilitare, să descopere detalii tăinuite ale complexului și să admire un spectacol de lumini ce va avea loc în intervalul orelor 17.00-21.00.

Cei care au ajuns duminică la „Manuc Bey” au avut posibilitatea să descopere o mică parte din marele complex, participând la programul tematic special pregătit și anume un traseu (prin interior) ce a presupus o excursie prin tunelul subteran, o vizualizare a unei galerii de poze restaurate din arhiva complexului, camera fierarului, vizitarea subsolului autentic al Palatului Princiar. Cei prezenți la eveniment au putut admira două încăperi restaurate în stilul originar, o șezătoare și cum se țesea covorul pe timpuri.

Cu ocazia evenimentului, pentru cei care nu dispuneau de mașină pentru a ajunge la conac, transportatorii de pe ruta Chișinău-Hâncești de la Gara de Sud au mers până în apropiere de conac. De asemenea, au fost amenajate și locuri de parcare pe stadionul din localitate, astfel nu au fost create anumite inconveniente șoferilor și localnicilor.

Este bine de menționat că manifestarea de duminică, „De Sântandrey la Manuc Bey”, nu a semnificat o dare în exploatare a complexului, ci o informare în masă despre etapa actuală a renovării complexului ce va contribui la promovarea viitorului obiectiv turistic. Lansarea publică a complexului este preconizată pentru luna mai, 2016.

Actualmente, mai urmează să fie realizate și finalizate lucrările din Casa vechiului și la Casa Iamandi, unde urmează să fie schimbat acoperișul, clădit hogeagul, efectuate unele lucrări interioare.

În Palatul Princiar se lucrează la finalizarea scărilor, podelelor și a unor elemente decorative. Cei care lucrează la restaurarea Micul Versailles al Hânceștiului mai au de muncit la subsol și la etajul trei, mansarda, unde se planifică să fie deschisă Biblioteca publică „ÎPS Antonie Plămădeală”. Este de menționat că ultimul etaj a fost construit din temelie, iar podul mansardei a fost înlocuit cu sticlă.

Odată finalizat, o mare parte din „Palatul Princiar” va fi muzeu funcțional, unde vor fi săli ce vor găzdui ședințe ale Guvernului, simpozioane, conferințe, lecții cu studenți și diverse evenimente cu caracter economic, social și cultural. Muzeul le va oferi vizitatorilor posibilitatea de a reveni în secolul al XIX-lea, pentru că restaurarea presupune revenirea la stilul de epocă. Atracția principală a Conacului o vor constitui traseele turistice subterane.

Multe dintre încăperile Palatului Princiar au și șemineuri care, la rândul lor, au pe ele Blazonul Conacului, cel care a fost refăcut datorită descoperirii blazonului pe piatra funerară de pe mormântul lui Manuc Bei. Elementele distinctive ale acestuia sun leul, copacul, steaua și semiluna. Mai multe detalii despre „Blazonul Conacului Manuc Bei – primul pas în crearea identității vizuale a moșiei de la Hâncești” puteți citi aici.

În viitorul apropiat, urmează ca Palatul Princiar să fie mobilat. Furnitura, care a fost realizată și ea în stil de epocă, a fost confecționată în Italia, adusă cu vaporul la Odesa, iar de acolo, cu tirul, la Hâncești. La momentul oportun, ea va fi instalată în săli, unde va putea fi admirată și folosită de către vizitatori.

Conacul din Hâncești reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldovenești. Acesta a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mârzăian. Din cele 10 clădiri care constituiau inițial complexul s-au păstrat doar cinci. Se zice că toate edificiile dinastiei sunt unite printr-un tunel subteran care continuă pe sub o bună parte a orașului.

Restaurarea Complexului se datorează faptului că au fost găsite schițele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi. Acestea se aflau la Sankt Petersburg, Rusia.

Reconstrucția conacului Manuc Bey a demarat la începutul lui 2014 în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov”. Proiectul este parte a Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.

Din cele trei clădiri care fac parte din complex, doar una a fost reparată în totalitate. În celelalte două, lucrările de reconstrucție vor continua anul viitor și vor fi realizate din banii Fondului de Dezvoltare Regională. Acestea au fost suspendate din cauza situației economice precare din țară.

La finalizarea proiectului, se preconizează a fi amenajate cele 10 hectare de teritoriu ale Complexului „Manuc Bey”, două hectare de teritoriu al Locației geto-dacice din s. Stolniceni, dar și construcția a 2 km de drum de acces spre Locația geto-dacică din s. Stolniceni.

Vedeți aici și cum decurgeau lucrările de restaurare a complexului în luna august 2015.

IMG_1185

IMG_1187

IMG_1194

IMG_1199

IMG_1206

IMG_1218

IMG_1219

IMG_1227

IMG_1235

IMG_1237

IMG_1243

IMG_1260

IMG_1268

IMG_1275

IMG_1277

IMG_1282

IMG_1286

IMG_1287

IMG_1293

IMG_1301

IMG_1303

IMG_1311

IMG_1316

IMG_1324

IMG_1325

IMG_1326

IMG_1334

IMG_1340

IMG_1344

IMG_1345

IMG_1350

IMG_1352

IMG_1354

IMG_1355

IMG_1360

IMG_1366

IMG_1368

IMG_1371

IMG_1377

IMG_1381

IMG_1387

IMG_1388

IMG_1391

IMG_1394

IMG_1398

IMG_1402

IMG_1403

IMG_1412

IMG_1416

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente