(foto) În Republica Moldova se dezvoltă infrastructura de alimentare a electromobilelor

habsevgrup2

La data de 2 decembrie a avut loc cea de-a șasea ediție a Galei Moldova Eco Energetică, unde au fost premiate cele mai bune inițiative de succes în domeniul surselor energiei regenerabile și eficienței energetice. Din cele 48 de dosare depuse au fost desemnați 15 câștigători, printre care se numără și compania „Habsev Grup”, premiată la categoria Tehnologii Eco-Responsabile.

„Habsev Grup” propune spre vânzare stații de alimentare a automobilelor electrice, iar o astfel de stație de alimentare a fost instalată la sediul companiei, unde toți deținătorii de electromobile își pot face plinul absolut gratuit. „Ne bucurăm foarte mult că tehnologia noastră a fost apreciată în cadrul concursului național Moldova Eco Energetică și mulțumim organizatorilor pentru susținere. Considerăm că premiul oferit a fost bine meritat, și că această inovație aduce beneficii atât consumatorului cât și mediului ambiant”, a menționat Gheorghe Habed, deținătorul premiului.

habsevgrup1

Una dintre cele mai bune inovații din domeniul echipamentelor eficiente din punct de vedere energetic, dar și una dintre inovațiile domeniului transporturilor, este stația de alimentare a electromobilelor care de ceva timp a ajuns și în țara noastră. „Călătorind foarte mult prin Europa, am rămas plăcut surprins că această inovație a fost atât de repede implementată în orașe, fapt ce nu era observat și la noi în țară, așa că cu câțiva ani în urmă am hotărât să aducem și noi pe piața Republicii Moldova aceste stații de alimentare a mașinilor electrice. Considerăm că aceasta este o metodă mai economă dar și mai ecologică pentru mediu”, susține directorul companiei.

Gheorghe Habed menționează că în ultimii ani a fost atestată o creștere majoră a numărului de mașini electrice prezente în țară, fapt ce i-a motivat încă o dată să meargă înainte cu această inovație: „Observăm o creștere a interesului pentru procurarea acestor stații, iar prețul de procurare variază între 2000-2500 de euro”.

Din anul 2017 însă, numărul electromobilelor pe drumurile din Moldova ar putea crește și mai mult. Săptămâna trecută, Parlamentul a votat anularea TVA de 20% din valoarea automobilului cu propulsor electric, care anterior le făcea necompetitive la preț cu automobilele cu combustie internă, pentru care se plătește acciză în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și anii vechime. Astfel, cei care-și cumpără electromobile, vor achita din 2017 cu 20% mai puțin pentru importul acestora.

habsevgrup-820x1228

Stațiile de alimentare pentru autoturisme Ensto Chago sunt dotate cu protecție anti-vandal, carcasă ușor de îngrijit și curățat. Acestea pot funcționa în orice condiții climaterice, motiv pentru care pot fi instalate atât în case particulare, cât și în parcări, centre comerciale sau chiar pe teritoriul unor benzinării de pe traseele publice.

Pentru a demonstra eficacitatea tehnologiei, reprezentanții companiei au achiziționat și un automobil electric. Echipamentul de alimentare are ca opțiuni de conectare prize potrivite pentru toate mărcile de automobile electrice.

Această stație îi permite șoferului o încărcare rapidă la trei faze cu 32 A. Stația identifică șoferul printr-un card magnetic ce permite achitarea consumul de energie, dar și prin intermediul telefonului mobil. În asemenea stații de alimentare șoferii își pot face plinul în maxim 4 ore, iar alimentarea unui electromobil iar costa de aproximativ 5 ori mai ieftin în comparație cu un automobil care consumă circa 7 litri de benzină per 100 km. Deși stația în prezent este instalată doar la oficiul „Habsev Grup”, Gheorghe Habed speră că în scurt timp stațiile vor fi instalate și în alte locații.

„Noi venim nu doar cu o idee eco-responsabilă, ci și cu o soluție concretă pentru ca Republica Moldova să economisească resursele energetice fosile. Stațiile de încărcare vor contribui pe viitor la sporirea numărului de mașini eco pe traseele din Moldova, iar asta înseamnă aer curat, liniște pe străzile orașului și economii considerabile pentru transport”, concluzionează directorul companiei.

Săptămâna Moldova Eco-Energetică are drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat. Săptămâna Eco-Energetică se desfășoară anual și este organizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Photo Credit: facebook.com/gheorghe.habed
Photo Credit: facebook.com/gheorghe.habed
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente