(foto) Europa pentru Moldova: Elevii a două școli profesionale din Moldova vor întreține 4 hectare de salcie energetică

1

Vladimir Bragaru, moldoveanul ce a plantat prima plantație de salcie energetică a reușit datorită fondurilor UE, din cadrul Proiectului Energie și Biomasă, să planteze 4 hectare de salcie și salcâm energetic la școlile profesionale din orașul Orhei și din satul Cuhureștii de sus, raionul Florești. Plantaţiile vor fi întreţinute de elevii şcolii pentru a le oferi cunoștințe practice și utile pentru noul modul „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” din cadrul meseriei de silvicultor, inclusă în premieră în programul de studii în acest an.

La iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă,  Ministerul Educaţiei a lansat în anul de studii 2015-2016 noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă în trei şcoli profesionale din R. Moldova,  răspunzând astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi  în sectorul energetic: „Culturile energetice sau altfel spus culturile silvice cu ciclul scurt de tăiere reprezintă ceva nou pentru țara noastră. Proiectul Energie și Biomasă a venit cu ideea de a introduce în programul de studii a câtorva școli profesionale de profil și disciplina culturi energetice, iar pentru ca procesul de studii  să fie complet, a fost necesară realizarea câtorva plantații de astfel de culturi pentru lucrări practice”, a menționat Vladimir Bragaru.

2

Datorită celor 4  hectare de salcie și salcâm energetic, elevii vor reuși să facă lucrări practice, dar și să se familiarizeze mai bine cu aceste culturi, iar un alt beneficiu este faptul că plantația de salcie energetică, precum şi cea de salcâm energetic va fi întreținută drept combustibil pentru încălzirea spațiilor cantinei școlii din Orhei. Şcoala urmează a fi dotată în acest scop cu un tocător ce va mărunți tulpina salciei transformând-o astfel în combustibil, care va fi utilizat ulterior la noua centrală termică ce va fi instalată la școala profesională. Ideea plantării salciei energetice a fost susținută și de Uniunea Europeană, care prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă au oferit un ajutor în sumă de 71 .000 de euro.

Salcia energetică este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte trei centimetri pe zi, în 2-3 ani ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică, ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

Aceste culturi necesită îngrijiri ca și orice alte culturi agricole, doar că aceste lucrări de îngrijire se fac doar în primii 2 ani de viață a plantației. Elevii au luat parte la plantarea sălciilor și tot ei le întrețin și le vor recolta ulterior. Pentru că plantațiile au fost înființate în anul 2016, prima recoltă va fi în iarna 2018-2019, susține Vladimir Bragaru.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

20160405_115947

Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Photo Credit: biomasa.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente