Europa pentru Moldova: Slovacia a donat zece ambulanțe în valoare de 60.000 de euro spitalelor moldovenești

IMG_3903
Foto: PC: #diez

După ce în anul 2014, Ambasada Slovaciei în Republica Moldova prin intermediul programului „SlovakAid” a oferit două ambulanțe Spitalului de Urgență din Chișinău, anul acesta spitalele noastre au primit o nouă donație de zece ambulanțe din partea aceleiași instituții.

Donația a fost oferită în urma semnării unui Memorandum de Înțelegere dintre Ambasada Republicii Slovace la Chișinău și Institutul de Medicină Urgentă, în cadrul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare oferite de Slovacia pentru Moldova. Mașinile au o vechime de cinci ani, au fost cumpărate din Danemarca și au parcurs câte 300-500 de mii de km.

 

PC: #diez

Potrivit ambasadorului Slovaciei la Chișinău, Robert Kirnag, proiectul, care se estimează la peste 60.000 de euro, are drept scop salvarea mai multor vieți omenești: „Sunt multe cazuri când oamenii mor pentru că nu li se acordă ajutor medical la timp. Din această cauză, credem că este foarte important ca numărul ambulanțelor să crească. O viață salvată datorită acestora, deja denotă că este o investiție avantajoasă. Chiar dacă mașinile nu sunt noi, ele sunt în condiții foarte bune. Noi am decis că mai bine cumpărăm de banii aceștia zece ambulanțe folosite, decât una nouă”. Cu toate acestea, ambasadorul susține că nu a fost deloc ușoară realizarea acestui proiect, deoarece au existat probleme la cumpărarea și aducerea lor în țară. Totuși, contribuția oamenilor din Moldova a făcut posibilă înfăptuirea acestui proiect până la capăt. Din cele zece autosanitare, cinci au fost oferite Spitalului de Urgență din Chișinău, patru – Stațiilor Zonale de Asistență Medicală Urgentă, iar una – Centrului Național de Medicină Sportivă „Atletmed”.

 

Interviu cu Robert Kirnag, ambasadorul Slovaciei la Chișinău PC: Ambasada Slovaciei la Chișinău

Potrivit ambasadorului, Moldova este una din țările cele mai importante pentru Slovacia, privind susținerea financiară. „Fiecare continent are o țară mai puțin dezvoltată. În Africa, noi încercăm să ajutăm Kenya, în Asia – Afghanistan, iar în Europa – Moldova. În fiecare an, alocăm tot mai mulți bani, pentru că ne dorim să ajutăm acest stat să prospere, să se dezvolte, să iasă din criză. Noi încercăm să împărtășim experiența țării noastre, pentru ca Moldova să nu facă greșelile pe care le-am făcut noi, ci să ia deciziile corecte.”

Andrei Uncuța, vicedirectorul medical la Institutul de Urgență, consideră calitatea mașinilor destul de bună, deoarece acestea au circulat pe drumuri europene. „Ambulanțele pe care le vedem pe drumurile Chișinăului sunt din 1998 și din 2003. Evident că nu putem compara mașinile primite cu mașinile noastre, care sunt un pic depășite de timp.” Totodată, acesta ne-a mai declarat că urmează noi colaborări cu Guvernul Slovaciei, în faza inițială fiind o serie de traininguri a personalului medical ce se referă la departamentul de urgență, serviciul 903.

 

PC: #diez

Susținerea Republicii Moldova din partea Slovaciei nu se oprește aici. În viitorul apropiat, aceasta își propune să mai doneze două ambulanțe: una Departamentului Instituții Penitenciare și una Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile de la Chişinău, prețul cărora va fi de aproximativ 5.000 de euro fiecare. În anul curent, Guvernul Slovaciei desfăşoară proiecte în Republica Moldova care vizează asigurarea cu apă potabilă, managementul deşeurilor, dar și burse de studii pentru studenți. „Noi nu vrem să luăm tinerii din țară, noi tindem să le oferim posibilitatea să învețe, să evolueze și să se întoarcă în Moldova pentru a pune în aplicare cunoștințele și a ajuta țara să progreseze”, a declarat ambasadorul Robert Kirnag.

 

PC: #diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente