(foto) A fost examinată starea tehnică a clădirii afectată de incendiu. Imagini din interior

img

Un grup de lucru a examinat, în regim de urgență, starea tehnică a blocului din str. Uzinelor, 9, afectat în weekend de incendiu, și vine cu soluții pentru exploatarea ulterioară a clădirii.

Din grup au făcut parte experți și specialiști în construcții din cadrul ministerului, Inspecției de Stat în Construcții, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor, IM „CHIȘINĂUPROIECT”, experți tehnici din cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „ÎNCERCOM”, experți tehnici atestați independenți.

Potrivit experților, șa etapa preliminară de examinare am pătruns în clădire pentru a observa starea tehnică a construcțiilor portante ale imobilului, inclusiv pentru a analiza vizual elementele constructive deteriorate.

„Împreună cu membrii grupului de lucru, instituit în acest sens, am constatat că starea tehnică a construcțiilor portante la nivelul 4 și parțial la nivelul 5 este nesatisfăcătoare, în stare avariată cu risc de prăbușire. Ținând cont de gradul de deteriorare se recomandă demontarea ultimelor două nivele. De asemenea, panourile de închidere transversale de pe fațada blocului dinspre str. Podul Înalt, au deplasări supranormative pe verticală și necesită a fi demontate în regim de urgență, pentru a evita prăbușirea acestora pe partea carosabilă”, a subliniat Anatolie Zolotcov, veciministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, după etapa preliminare de examinare a clădirii avariate.

Totodată, viceminsitrul Zolotcov a precizat că actualmente nu poate fi examinată detaliat starea tehnică a întregului bloc, pentru că există pericolul de prăbușire a nivelelor afectate.

„După demolarea nivelelor afectate, grupul de lucru va analiza starea tehnică a elementelor de construcții de la nivelul 1-3 și vom recomanda condițiile ulterioare de exploatare”, a precizat viceministrul, Anatolie Zolotcov.

Membrii grupului de lucru au menționat că pînă la sfîrșitul lunii noiembrie va fi prezentat actul de examinare finală, iar ulterior, proprietarii imobilului urmează să contracteze o firmă licențiată pentru elaborarea documentației de proiect, în vederea demolarea nivelelor afectate de incendiu și să demonteze panourile exterioare. De asemenea, în timpul apropiat, proprietarii urmează să îngrădească zona de prăbușire a panourilor.

Membrii grupului de lucru au recomandat că documentația de proiect privind demolarea nivelelor afectate de incendiu necesită a fi realizată în perioada următoarelor trei săptămâni.

img

dsc03493

foto2

dsc03490

foto1

foto6-et5

dsc03495

foto4a

foto5

foto4c-et4

foto4b

foto8

dsc03515

dsc03494

foto4

foto3a

foto3-et4

foto2a

foto6a-et5

dsc03522

dsc03521

dsc03518

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente