Potrivit datelor preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din Republica Moldova, desfășurate la 13 noiembrie 2016, socialistul Igor Dodon a câștigat alegerile, acumulând 55,17% din sufragii, după procesarea a 96,83% dintre procesele verbale. Contracandidata sa, Maia Sandu (Partidului Acțiune și Solidaritate), a obținut 44,83% din voturi.

Igor Dodon, reprezentant al Partidului Socialiștilor (PSRM) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2016, s-a născut la 18 februarie 1975, în satul Sadova, raionul Călărași.

A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agricole de Stat, Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice și Facultatea de Drept în Economie la Institutul Internațional de Management din Republica Moldova. Are experiență didactică universitară, fiind lector asistent și lector superior la Academia de Studii Economice, Universitatea Liberă Internațională (ULIM) și Institutul Internațional de Management (IMI) din Republica Moldova.

functiiA ocupat poziția de specialist superior la Departamentul Clearing, specialist superior la Departamentul Listing, administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri și director al Departamentului Marketing, Listing și Cotare, în cadrul Bursei de Valori a Moldovei (iul. 1997 — nov. 2001).

A mai fost membru al Consiliului de experți de pe lângă Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a Moldovei (febr. 2003 — mai 2005), membru și președinte al Comitetului de bursă din cadrul Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei (sept. 2002 — mai 2005), membru și președinte al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei (nov. 2001 — mai 2005), membru al Comisiei de Arbitraj al Bursei de Valori (mart. 2004 — mai 2005).

Din mai 2005 până în septembrie 2006 a ocupat funcția de viceministru în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului din Republica Moldova. În aceeași perioadă a fost și președinte al consiliului de administrare „Moldtelecom” SA și președinte al consiliului de administrare al Centrului Internațional de Investiții „MoldExpo” SA.

În perioada septembrie 2006 — martie 2008 a fost ministru al Economiei și Comerțului, iar în intervalul 2006-2009 a ocupat poziția de guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din partea Republicii Moldova.

A fost, de asemenea, prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului (mart. 2008 — sept. 2009). Din aprilie 2009 este și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Este membru al Partidului Socialiștilor din anul 2011.

Este autor al numeroase articole științifice și redactor al Buletinului Informativ „Bursa de Valori a Moldovei” și Buletinului bursier al Bursei Universale de Mărfuri „Bursa — cotări bursiere”.

Cunoaște limbile engleză, franceză și rusă.

Este căsătorit și are trei copii.

 

avere

Sursa imaginilor rise.md.