(foto) Cuvinte uitate ale Moldovei ediția XXIII: deochi; temeteu; a pașli; bidiganie

1
Foto: 1080.plus

Revenim cu o altă ediție a Cuvintelor uitate ale Moldovei. De data aceasta cuvintele vă sunt foarte familiare. Aceste lexeme, au totuși, rădăcini vechi în alte limbi. Urmăriți mai jos semnificația și proveniența cuvintelor menționate în titlu.

# Deochi – Cuvântul provine de la regionalismul diochi, sau de + ochi. Putere atribuită unor oameni, de a îmbolnăvi pe cei asupra cărora își fixează privirea (cu răutate, invidie etc.). 2.Efectul privirii care deoache; boală pricinuită de această privire; deochetură.  Boală pricinuită de privirea admirativă, învidioasă sau răutăcioasă a unor persoane, care se crede că dispun de o putere magică.

Photo Credit: onlinereport.ro

#  A palși – Cuvântul provine din limba rusă de la a poșli. A fugi, a o lua la sănătoasa. A fura, a șterpeli. A-și însuși pe ascuns sau cu forța un lucru care aparține altcuiva; a lua ceva fără niciun drept de la cineva, păgubindu-l; a hoți, a jefui, a prăda.

Photo Credit: sereniti.ro

# Bidiganie – Cuvântul provine din limba slavă de la Bezdyhaninu, dihanie, monstru, pocitură, ceva rar și afară din cale. Animal sălbatic.

Photo Credit: s230.photobucket.com

# Copârșeu – Cuvântul provine din limba maghiară de la koporsó. Sicriu; sălaș, coștiug. Obiect în formă de ladă de lemn sau de metal, în care se așază mortul pentru a fi înmormântat; coșciug, raclă. Ladă de formă specială în care se pune mortul pentru a fi înmormântat; coșciug.

Photo Credit: funerare.subin.ro

# Temeteu – Cuvântul provine din limba maghiară de la temetö. Cimitir, loc (îngrădit) unde se îngroapă morții; țintirim. Îngropélniță, márgine, mormínte.

Photo Credit: lh3.googleusercontent.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente