Replica USMF: Studenții străini care s-au încăierat cu cuțite urmează să fie exmatriculați

1
Foto: diez.md

Studenții Universității de Medicină, originari din Israel care s-au luat la bătaie cu cuțite urmează să fie exmatriculați de către conducerea universității la finaliarea anchetei referitor la cele petrecute. Informația a fost făcută publică printr-un comunicat de presă emis de către instituție.

Instituția informează că incidentul a avut loc în incinta Blocului morfologic al Universității, la pauza dintre orele de anatomie, aproximativ la ora 14:00 – 14:20, atunci când în auditoriu nu se afla niciun reprezentant al personalului didactic sau didactic – auxiliar. Cearta s-a inițiat între studenții străini din alul I, cetățeni ai Israelului, doi dintre ei fiind în legătură de rudenie. Ulterior, conflictul a degenerat în încăierare, folosindu-se un obiect înțepător-tăietor, care a provocat leziuni corporale cu hemoragii.

De asemenea, universitatea precizează că la incursiunea personalului didactic, conflictul a fost stopat, participanții la incident fiind transportați la Institutul de Medicină Urgentă și anunțată poliția. La scrut timp după acordarea primului ajutor medical, cei doi studenți, internați în staționarul de Medicină urgentă, au părăsit spitalul, unul dintre ei preferând să continue tratamentul într-o instituție medicală privată.

Administrația universității imediat a luat cazul sub control. Au fost informați părinții studenților, iar acordarea primului ajutor medical s-a monitorizat continuu – la spitalul privat deplasându-se prorectorul pentru relații internaționale, Mihai Gavriliuc. În aceeași seară prorectorul a avut o întâlnire și discuție pe cazul dat cu colegii de facultate a studenților internaționali implicați în conflict. Studenții susțin că regretă cele întâmplate și condamnă acțiunile inadecvate ale colegilor săi.

Starea de sănătate a studenților este în afara oricărui pericol, astăzi ultimul dintre ei fiind externat din instituția privată pentru continuarea tratamentului în condiții de ambulator.

În comunicatul de presă mai este precizat că universitatea cafilică comportamentul acestor studenți drept unul agresiv și inacceptabil, care nu se încadrează nici într-o formă morală și legală, ceea ce contravine cu actele în vigoare, precum Cartea Universității, Regulamentul Intern al USMF„Nicolae Testemițianu”, Codul Moral al Universității. După finalizarea anchetei, acestora urmează să li se aplice cea mai drastică sancțiune – exmatriculare, fără dreptul la restabilire.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente