18 recomandări de evenimente pentru ziua de vineri, 22 aprilie

shutterstock_214639471-750×501
Foto: Pinterest

Se apropie weekendul, iar odată cu el, și cele mai distractive evenimente în Chișinău. #diez îți recomandă câteva activități pe care ai putea să le faci vineri, 22 aprilie.

#1. Expoziția „Creaţia deschide Universul” la UTM

Photo Credit: Facebook/UTM

În perioada 20-24 aprilie 2016, în campusul universitar din sectorul Râșcani al Capitalei, UTM organizează tradiţionala Expoziţie a lucrărilor de creație a studenților, masteranzilor și doctoranzilor „Creaţia deschide Universul-2016”. Astfel, începând cu ora 10:00, în blocul trei al universității (str. studenților 9/7) se vor desfășura ceremoniile de premiere a câștigătorilor Olimpiadei tehnice republicane organizate de UTM la arta plastică, fizică, matematică, chimie și informatică, Olimpiadei studențești de pictură în ulei „Mișcarea în timp și spațiu”, Concursului „Tânărul creator”(elevii şcolilor, liceelor şi colegiilor), Concursului EBEC-Chișinău și Concursului studențesc de mașini Roube Goldberg „RG – UTM 2016”. La eveniment sunt invitaţi elevii claselor absolvente și celor superioare ale liceelor și colegiilor, profesori, părinţi, reprezentanți ai mediului de afaceri.

 

#2. Ziua ușilor deschise la ZIPhouse

Photo Cred: ZIPhouse‎

Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPhouse vă invită la Ziua Ușilor Deschise, eveniment dedicat atât viitorilor studenți, cât și publicului larg. Organizatorii își propun de a oferi o zi memorabilă, dar mai ales utilă celor care vor să știe cât mai multe despre facilitățile și oportunitățile oferite în cadrul Centrului, tuturor celor care sunt interesați de domeniul design și fashion. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă expoziții de produse vestimentare și desene realizate de studenți ai specialității Design Vestimentar, beneficiari ai ZIPhouse. Elevii care doresc să-și dezvolte o carieră în domeniul fashion și să beneficieze de facilitățile Centrului ZIPhouse și cei care cochetează cu ideea, dar nu s-au hotărât încă, vor avea oportunitatea de a primi informații direct de la sursă, de la studenții beneficiari și colaboratorii ZIPhouse. De asemenea, în această zi ZIPhouse lansează tuturor celor interesați invitația de a participa la un master class original, care propune realizarea unui produs vestimentar, prin tehnica mulajului. Evenimentul se va desfășura între orele 14:00 și 16:00.

 

#3. UTM Rube Goldberg 2016

Photo Credit: allevents.in

Ce prezintă o mașină Rube Goldberg? – un dispozitiv mecanic care îndeplinește o sarcină trivială într-un mod complicat. Mașina folosește multe transferuri de energie de diferite tipuri, constituind un număr mare de etape. Ce au pregătit participanții la ediția curentă? – echipele formate din câte 5 studenți ai facultăților din cadrul UTM și doi liceeni vor construi câte o mașină Rube Goldberg care va umple un pahar cu exact 175 ml de apă. Printre criteriile de jurizare se numără exactitatea volumului de apă turnată, derularea mașinii fără intervențiile participanților, complexitatea mașinii, cât și aspectul estetic al mașinii Rube Goldberg. Evenimentul se va desfășura la ora 12. Intrarea este liberă.

 

 

#4. Festivalul Filmului American

Photo Credit: photos.state.gov

Ambasada SUA vă invită la Festivalul Filmului American 2016. Primul film al celei de-a X-a ediții, „Play it forward”, se va desfășura la Odeon, începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă. Vezi aici programul filmelor difuzate în cadrul festivalului.

 

#6. Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova

Photo Credit: allevents.in

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), vă invită la evenimentul festiv de serbare a Zilei Bibliotecarului în Republica Moldova care va avea loc la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, ora 11:00. În cadrul evenimentului oficial vor fi anunțate rezultatele Concursurilor naționale susținute de către ABRM – “Cel mai bun bibliotecar al anului 2015” şi “Cele mai reușite lucrări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării din anul 2015”. La fel va avea loc anunțarea rezultatelor Concursului republican „Biblioteca – partener în promovarea proprietății intelectuale, organizat de AGEPI. Evenimentul va fi urmat de un microrecital susținut de Zinaida Bolboceanu, artista poporului, conf. univ. interimar, șef secție Canto popular din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Mai multe detalii, aici.

 

#7. Gândește global, acționează local!

Photo Credit: allevents.in

Liga Tineretului din Moldova desfășoară între 4 aprilie și 24 aprilie 2016 campania de informare privind protecția mediului, cu titlul „Orașul pe care vreau să-l văd”. Această campanie presupune realizarea activităților de informare și sensibilizare față de problemele mediului înconjurător, în special orașul Chișinău. 22 aprilie, de Ziua Internațională a Pămîntului, ora 14:00, aceștia organizează un Flashmob și acțiuni de salubrizare în parcul Rîșcani-Ciocana astfel, să devenim solidari în protejarea mediului înconjurător, care are un rol foarte mare asupra activităților noastre cotidiene.

 

#8. O Seară de Poetry Slam

Photo Credit: Facebook/akzente.md

Îți place să scrii poezii și dorești să le prezinți în fața unui auditoriu? La ora 18:00, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în parteneriat cu Centrul Cultural German „Akzente” organizează primul concurs Poetry Slam. Aceasta este o competiție ce se adresează tuturor celor care au pus pe hârtie versuri și cărora nu le e teamă să le împărtășească altora. Tinerii poeți sunt invitați să recite în fața unei audiențe poezia proprie originală, iar juriul, ales din cadrul publicului prezent, care va consta din poeți și critici literari afirmați în literatură, va puncta interpretările creatorilor. Participanții, care pot fi de orice vârstă, sunt încurajați să vorbească, să fie participativi. Poetry Slam va consta din două runde: prima pentru toți participanții, și cea de-a doua, în care va fi votat finalistul. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a organizatorilor.

 

#9. Spectacolul „Pomul Vieţii” la Teatrul „Mihai Eminescu”

Photo Credit: edelweiss.md

La ora 18:00, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”, puteți vedea spectacolul „Pomul vieţii” – povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor omeneşti. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingând coardele sufletului omenesc. E un spectacol care denunţă metehnele societăţii noastre.Versurile matcovschiene: „Sfântă ni-i casa, din leagăn de dor ce coboară” exprimă un adevăr simplu şi profund al protagoniştilor spectacolului. „Pomul vieţii” ne îndeamnă să oprim suferinţa pentru totdeauna. Prețul unui bilet variază între 50 și 120 de lei. Telefon rezervări: 022 22 11 77.

 

#10. Spectacolul „Ciuleandra” la Teatrul „Satiricus”

Photo Credit: satiricus.md

La ora 18:00, pe scena Teatrului „Satiricus”, puteți vedea spectacolul „Ciuleadra” de Liviu Rebreanu. Povestea îl pune în scenă pe Puiu Faranga, descendent dintr-o familie nobilă şi bogată, nu se limitează în plăceri. Pentru a împrospăta dinastia cu sînge nou, tatăl lui Puiu cumpără o fată de doar paisprezece ani de la mama sa şi o face nevastă fiului său. Ţărăncuţa Mădălina, devenită domnişoara cultă Madeleine, suferă din cauza soţului gelos şi violent. Într-o criză de gelozie, acesta o sugrumă şi din acest moment boala lui latent se dezvăluie tot mai mult, mereu pe fundalul melodiei obsedante ce-i aminteşte de Mădălina… Informații despre bilete, la numărul de telefon 022 20 28 90.

 

#11. Spectacolul ,,Oscar şi tanti Roz” la Teatrul Eugene Ionesco

Photo Credit: allevents.in

La 18:30, cei prezenți la Teatrul „Eugene Ionesco” pot vedea Drama ,,Oscar și tanti Roz”. Piesa îl aduce în scenă pe Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Aceste epistole sunt scrise într-un stil amuzant, copilăresc, însă deloc naiv. Sub expresiile jucăușe se ascunde drama, iar durerea se revarsă printre rânduri. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul. Prețul unui bilet la spectacol variază între 70 și 100 de lei și poate fi procuat de pe Iticket.

 

#12. Nicolae Spătaru la Republica

Photo Credit: Facebook

După nenumărate cărți de poezie, Nicolae Spătaru își face debutul cu o carte de proză scurtă, Îngerașul purta fustă mini, apărută la editura Junimea. Odată începută lectura, descoperi o proză bine stăpânită, plină de umor și savoare, situații cu totul neașteptate, personaje subtil creionate, în care personajul principal e de cele mai multe ori ironizat de prozator. Evenimentul va începe la 18:30, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

 

#13. Del Duma, Vorbește-le despre mine!

Photo Credit: allevents.in

La Teatrul „Spălătorie”, începând cu ora 19:00, puteți vedea spectacolul în limba română cu supratitrare în engleză, „Del Duma, Vorbește-le despre mine!”. Poveştile a patru femei rome se îmbină cu muzica tradiţională romani într-un spectacol de teatru documentar. Cele patru femei rostesc :„Del Duma, Vorbeşte-le despre mine”! Despre căsătoria timpurie, despre ce înseamnă apartenenţa la o comunitate tradiţională şi despre ce se întâmplă când nu te mai regăseşti acolo. Despre aşa-zisul „exotism” al femeii rome, despre stereotipuri care ne amintesc că acceptarea şi diversitatea sunt încă departe de realitate. Patru poveşti de viaţă emoţionante, triste şi vesele în acelaşi timp, în piesa de teatru „Del Duma, Vorbeşte-le despre mine”, documentată şi jucată de actriţa Mihaela Drăgan, muzica Radu Captari, pentru ca mesajul acestor femei trebuie să ajungă mai departe. Prețul unui bilet la spectacol este de 100 de lei. Pentru rezervări contactați organizatorii la [email protected].

 

#14. „De Ziua Internațională a Dansului”

Photo Credit: Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”

La ora 20:00, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va găzdui un concert extraordinar, prezentat de elevii Liceului Teoretic cu profil de arte „Mihail Berezovschi”.

 

#15. Degustare în orb

Photo Credit: allevents.in

În premieră, Vinăria CHÂTEAU VARTELY vă invită la o degustare în orb de vinuri alese… CU PREMII, care va avea loc la ora 19.00, la restaurant Pani Pit. Prețul biletului: 150 lei. În meniu: șapte vinuri asociate cu șapte gustări susținute de dispoziție bună. La sfârșitul degustării vor fi premiați participanții care vor numi corect cele mai multe vinuri. Premiile mari sunt: o excursie pentru 2 persoane la Complexul Turistic Château Vartely; o sticlă de vin Taraboste Chardonnay, 1.5L; un set din 2 sticle Individo și 2 pahare. Și pentru că restaurantul Pani Pit are distincția Wine Friendly, bucătarul șef va avea grijă să pregătească și un meniu special care se asociază perfect cu fiecare vin degustat. Prețul biletului la eveniment este de 150 de lei și poate fi rezervat la numărul de telefon 068 374 999.

 

#16. Omul Tău – Lansarea Albumului „Goana după vânt”

Photo Credit: allevents.in

La ora 20:00, în clubul „Albion” va avea loc lansarea albumului „Goana după vânt”. În deschidere sunt invitați:
Skizu & Vudik, Eckou & Dramaturgu, Crețu Ion (Full House), Poetu Pervers, EdONE, SORESCU & DoubleH (Frați din Iaşi). Prețul biletului: 50 MDL. Rezervările le puteți face la numărul de telefon: 060008869. (Va fi posibilă și intrarea contra plată)

 

#17. Old School Party la Korovva

Photo Credit: allevents.in

Începând cu ora 21:00 sunteți așteptați la Korovva, unde veți savura din cele mai „delicioase” piese ale old school-ului. Muzica colorată va fi aleasă de către Sergiu Nichifor, un tânăr cu gusturi bune și spirit de observație! Beastie Boys, Beatles, Guns N’ Roses sau Led Zeppelin sunt doar câteva din trupele care ne vor bucura auzul! Intrare gratuită!

 

#18. NICOLETA NUCA (live Performance)

Photo Credit: allevents.in

Cei de la SKY Bar vă invita la un concert 100% LIVE susținut de Nicoleta Nuca, cea care a spart toate topurile muzicale din România și Republica Moldova. Evenimentul va începe la ora 23. Rezervări: 076 739 739

Distracție plăcută!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente