Student basarabean la Iaşi: despre cămine, universitate şi metode de a câştiga bani

student-basarabean-iasi
Foto: gorobic.com

Articolul este despre prima perioadă de studenţie în oraşul Iaşi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, potrivit experiențelor mai multor studenți care învață în România. Materialul face parte dintr-un proiect de-al lui Dmitri Gorobîc care colectează experiențele studenților din Moldova care învață în România. Unii studenți preferă să rămână anonimi.

Căminul

„Din toate căminele universității bineînţeles al meu era C4. În cameră cinci persoane, condițiile nu sunt cele mai bune, dau să deschid dulapul rămân cu ușa în mână, la propriu. În bucătărie cu siguranță găsești loc pentru tigaia cu cartofi prăjiți. Paturile scârție, dacă vrei să te așezi pe pat trezeşti toată camera”, scrie Dmitri pe blogul său.

Sfat pentru cei care se vor caza în acest cămin: neapărat să cumpăraţi frigider și router, altfel viață veţi avea. Mână de la mână iese ieftin. Internetul are viteză bună, dar în anumite zile se întrerupe. Muzică şi strigăte pe coridor seara și noaptea mai mereu. Românii mai des strigă la beții. În cămin sunt şi moldoveni, şi români, dar nu sunt fete.

Despre siguranța în cămin. Mulți au auzit despre uciderea din C4. Sfatul meu: jocurile de noroc nu sunt cea mai bună ocupație. În rest e bine, e cald, chiar foarte cald. Iarna stai cu geamul deschis de la atâta căldură, vara = troleibuz în iulie. Cu apa caldă probleme nu sunt.

Cam atât despre cămin. Dacă reușiți, puteți să plecați la alte cămine, sunt mai liniștite și mai bune, dar și bursierii trebuie să plătească.

Universitatea

Este frumoasă, veche și are o istorie. Profesorii au impresie pozitivă despre moldoveni, nu îi dau de o parte. Judec după facultatea de Geografie, unde învăţ.

Ce ține de reduceri şi abonamente. Avem reducere la tren şi abonament pe toate liniile de transport (tramvai și autobuz).

Bani

Cred că banii sunt cea mai mare problemă a unui student. Dacă ai deprins să cheltui mult, nici 300 de euro pe lună nu îți ajung. E bine să ai bursă, mai ales dacă nu ai mulţi bani. Eu, în medie, cheltui pe lună între 250 și 350 de RON, pentru absolut tot, nu doar pentru mâncare. Nu mă lăfăi prin cluburi și nu mă alint cu mâncarea la comandă. Gătesc, e mai bine să gătiți cu toții în cameră, iese foarte ieftin! Cel mai bine e să mergeţi săptămânal la vreun hypermarket să vă aprovizionaţi.

Pentru fumători

Fumatul este o problemă. Dacă aveţi bugetul limitat, cel mai bine e să vă lăsaţi de fumat. Dacă aveţi bani, mai ieftin e să vă cumpărați tutun și să făceți singuri țigările, la Duty Free este la 11 euro (50 RON aproximativ). O cutie ajunge pe mai mult timp.

Oraşul Iași

În comparaţie cu Chişinăul este un oraş mic, în schimb sunt locuri de văzut: Palatul, Palas, piața unirii ș.a. Dacă ai abonament, transportul nu-i o problemă, cel mai bine să-ţi rezervi două zile pentru a călători cu toate tramvaiele și autobuzele, pentru a cunoaşte traseele.

Transport Moldova-Iași-Moldova

Cei din Chișinău nu au problemă cu transportul. Sunt şi maşini ocazionale pe care le găseşti pe grupuri specializate de pe Facebook. Eu am încredere în această metodă de a călători, nu am pățit nimic. Microbuze la gară sunt o mulţime, 5 – 6 microbuze + trenul zilnic.

Munca

Să găseşti de lucru e ușor, dar să te angajezi oficial e mai greu. Mulți angajatori au nevoie de angajaţi full-time. Există posibilitatea să te angajezi chiar şi cu permisul de ședere cu drept de muncă. Cel mai simplu pentru moldoveni (dar în limitele legii) este să aduci din Moldova țigări, vodkă, bomboane sau hrişcă şi să le vinzi. Câştigi nişte bănuţi, dar repet, în limitele legii. Dacă acest articol îl citeşte cineva mai bine informat depre munca pentru studenţi în Iaşi, sunteţi bineveniţi să vă împărtăşiţi cu informaţia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente