Circa 180 de elevi participă la Olimpiada republicană de Limbă și literatură Română

12938278_1008146829271874_4169219765719356497_n
Foto: Ministerul Educației

Circa 180 elevi de la gimnazii, licee și colegii din diferite raioane ale țării, inclusiv din regiunea transnistreană, participă la Olimpiada republicană de limbă și literatură română, care se desfășoară în perioada 1-3 aprilie 2016, la Chișinău. Ediția din anul curent a concursului poartă genericul „Țara îmi este limba, Limba îmi este țara” și este dedicată marelui poet Vasile Romanciuc.

În cadrul festivității de deschidere a concursului, viceministrul educației Elena Cernei a accentuat rolul pe care îl are limba și literatura română în promovarea valorilor general-umane. „Participanții la olimpiadă sunt fideli promotori ai cuvântului inspirat și ai ideilor originale, iar diversitatea de idei ne oferă unicitate, ne consolidează propria identitate și influențează asupra modului în care ne percepem pe noi și pe cei care ne înconjoară. Le doresc succes tuturor elevilor și sper ca fiecare dintre dvs să se bucure din plin de acest frumos eveniment dedicat limbii și literaturii române”.

Prezent la festivitate, maestrul Vasile Romanciuc și-a reamintit de momentele când, fiind elev, copleșit de emoții, a participat la Olimpiada republicană de limbă și literatură română. Poetul a recitat versuri și le-a adresat participanților un mesaj de încurajare: „Vă iubesc, dragi elevi, pentru că iubiți limba română, pentru că sunteți cu trup și suflet în oastea noastră națională, vorba regretatului Grigore Vieru. Aceasta este singura oaste care nu acceptă mercenari. Dragi profesori, sunteți adevărați părinți de carte ai elevilor dvs, de aceea vă iubesc. Indiferent de rezultatele pe care le veți obține, marea învingătoare a Olimpiadei este limba română.”

Întrebată despre pasiunea față de limba română, Dina Vesco, elevă în clasa a XI-a, a spus că scrie versuri. ”Datorită faptului că am avut parte de profesori foarte buni, am îndrăgit cuvântul. Îmi place literatura română, inclusiv creația poetului neamului nostru Vasile Romanciuc”, a precizat tânăra.

Elevii împătimiți frumos de cuvântul românesc vor susține probele concursului pe data de 2 aprilie, la Liceul teoretic Nicolae Iorga, iar premierea învingătorilor va avea loc pe data de 3 aprilie, la ora 11.00, în incinta aceluiași liceu.

Programul adițional al olimpiadei prevede întâlniri cu poeți, scriitori și critici, vizionarea unui spectacol, precum și Atelierul didactic „Dicţionarele pe masa de lucru a elevului”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente