Ministerul Sănătății despre cazul Baștovoi: „Nu există temei legal ca echipa de urgență să intre forțat în casă”

12669495_991860730906586_1629171553897903753_n
Foto: Photo Credit: Sevastie Baștovoi / Facebook

Ministerul Sănătății a făcut câteva precizări în cazul familiei Baștovoi în care soţia ex-deputatului Andrei Baştovoi a decedat, iar fiul său mai mic, Mircea, a fost internat în stare gravă la spital după ce a fost găsit în comă în urma unei scurgeri de gaze. Asta după ce ambulanța care a fost solicitată de către victime a venit la fața locului, dar nu a intervenit în niciun mod, pentru că proprietarii nu le-ar fi deschis ușa.

Potrivit Ministerului Sănătății, echipa de la ambulanță a acționat conform legii. „La ora 06.39 serviciul de dispecerat „903” a fost apelat de fiul pacientei care a invocat motivul solicitării dispnee și durere toracică. La fața locului a fost trimisă o echipă de profil cardiologic. Ajunși la adresa indicată, poarta din curtea casei era încuiată, iar în curte și casă lipsea iluminarea sau alte semne care ar fi indicat că la adresa respectivă este așteptată ambulanța. Echipa de urgență s-a aflat la fața locului 30 de minute. În această perioadă au inclus semnale luminoase și sonore ale ambulanței pentru a alerta solicitantul, paralel medicul a apelat de mai multe ori solicitantul la telefonul mobil, dar nimeni nu a răspuns la apel.”

Potrivit sursei citate, medicii de la urgență nu au spart ușa sau geamul locuinței și nu au chemat poliția sau alte structuri ale MAI, pentru că nu aveau suspiciuni de violență sau agresiune. „Actualmente, nu există temei legal ca echipa de urgență să intre forțat în casă”, se menționează în mesajul celor de la Sănătate.

Reamintim că, în seara zilei de 30 ianuarie, la ora 20.07, Serviciul 901 a fost alertat cu informația că două persoane au avut de suferit în urma unui incident, produs într-o casă de locuit, pe strada Gheorghe Asachi din Capitală. Salvatorii au fost anunțați de către Serviciul 903.

Din informațiile preliminare se cunoștea că un tânăr de 26 de ani a fost găsit în locuință și transportat la spitalul „Sfânta Treime” în stare de comă de gradul I și II. O altă persoană rămăsese în casă, fiind nevoie de ajutorul salvatorilor, întrucât persista miros puternic de gaz. O echipă de pompieri cu echipament specializat a pătruns în interior și a scos corpul neînsuflețit al unei femei de 59 de ani.

Potrivit unei rude apropiate, Savatie Baştovoi, Mircea ar fi chemat ambulanţa în dimineaţa zilei de sâmbătă, la poartă fiind găsit un bileţel de la urgenţă în care scria „Aţi solicitat urgenţă. Am fost 6.50-7.25. Nu aţi deschis”. „Solicitarea a fost făcută de Mircea, care pe la 6.30 și-a sunat și un prieten. Apelul a fost găsit mai târziu. Văzând că Mircea nu răspunde la apeluri, câțiva prieteni au venit să-l caute acasă. Au găsit poarta încuiată și lumina aprinsă. Au escaladat poarta și au intrat în casa care, ca de obicei, avea ușile deschise. Domnea un miros insuportabil de CO2. Svetlana Baștovoi era fără suflare, dar Mircea era în stare gravă. L-au scos la balcon și au chemat iar urgență. Echipajul a venit cam pe la ora 20.00. Reiese că cei doi au stat în gaz încă zece ore de la prima solicitare a intervenției”, scria duminică pe Facebook Savatie Baştovoi.

Potrivit unor informații, tânărul și-a revenit. Soțul victimei, Andrei Baștovoi, și fiul său, care sunt acum în închisoare, vor avea la dispoziție 72 de ore pentru a asista la toate procedurile funerare.

Potrivit investigaţiilor, cauza scurgerii de gaze ar fi fost o defecţiune la cazanul de încălzire. Ministrul Justiției a informat despre mecanismele juridice de oferire a posibilității participării lui Andrei Baștovoi şi fiului acestuia, aflaţi în arest, la funeralii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente