Artiom Zavadovsky, primul videoblogger despre persoanele LGBT din Moldova

555
Foto: pc: facebook.com/azavadovsky

Artiom Zavadovsky este primul videobloger din Moldova care a lansat, recent, PerspectivaGay, o platformă de exprimare pentru drepturile și interesele persoanelor LGBT în țara noastră. De câțiva ani s-a antrenat într-o luptă care nu e menită împotriva cuiva, ci pentru cineva. Coordonator al unui program la Centrul GENDERDOC-M, tânărul a hotărât să vorbească cum trăiește un gay în Moldova.

#. Prima întrebare: de ce? Care a fost prima necesitate de a crea un blog de acest gen?

De ce nu? Astăzi, când platformele media oferă o posibilitate aproape nelimitată să transmiți un mesaj, nu trebuie să ai multe abilități specifice pentru a o face. Important e să ai ce spui lumii. În Moldova, nu există niciun produs media care ar aborda corect subiectele de interes pentru persoanele LGBTQ+, care le-ar da voce să se exprime, care ar apropria persoanele LGBTQ+ de persoanele heterosexuale sau cele cisgen și invers, mai ales în mod constant și corect. Am ajuns la momentul când aveam multe de spus vizavi de diferite teme din propria perspectivă, a unui gay din Moldova. Aceste teme vizează viața mea și, pe alocuri, viața altor persoane care fac parte din comunitatea LGBTQ+.

PC: facebook.com/azavadovsky

#. Cum a fost primit acest blog de către cititori? Care au fost cele mai neașteptate reacții?

Am lansat PerspectivaGay pe 13 ianuarie, de ziua mea. Mă gândeam să o lansez încă toamna, dar nu reușeam. Am decis că ziua mea ar fi un prilej perfect pentru lansare. După o săptămănă de existență, pagina videoblogului pe Facebook are 74 de aprecieri, majoritatea persoanelor care o urmăresc fiind prietenii mei. Deocamdată nu am primit multe reacții după care aș putea trage vreo concluzie. Imediat după lansare, am primit un mesaj de la o fată lesbiană din Moldova, care locuiește în Europa de Vest. Ea mi-a oferit câteva recomandări tehnice pentru îmbunătățirea calității imaginii. Sunt foarte deschis față de criticile constructive, fiindcă încă mă aflu în procesul de căutare al propriului stil. Un cunoscut de-al meu, care locuiește la Tiraspol și se pricepe la crearea diferitor intro-uri video, mi-a trimis unul pe care l-a conceput el. Îl puteți vedea deja în episodul 1. Cred că reacțiile neașteptate încă urmează să apară.

#. Despre ce este blogul tău? Ce subiecte o să abordezi?

PerspectivaGay este un videoblog despre cum e să fii gay, lesbiană, bisexual/ă, persoană trans sau queer în Moldova din perspectiva unui gay. Eu pot vorbi numai din propria perspectivă, de aceea multe episoade vor fi realizate în formă de interviu cu alții și altele, care sunt experți și experte. Voi aborda subiecte cât mai diferite posibil, precum „coming out” în familie, cum e să ai un coleg de apartament gay (din perspectiva persoanei heterosexuale), cum e să fii persoană LGBTQ+ cu dizabilități în Moldova, cum e să fii un gay sau lesbiană de etnie romă. Voi vorbi despre localurile prietenoase persoanelor LGBTQ+ în Chișinău. Voi realiza un interviu cu mama mea, care în curând va împlini 68 de ani, despre experiența ei de la momentul aflării că sunt gay și de ce mă susține în toate. La fel, mizez pe ajutorul spectatorilor și spectatoarelor, fie din comunitatea LGBTQ+, fie din altă parte, care mi-ar oferi alte subiecte pentru abordare.

 

PC: facebook.com/azavadovsky

#. PerspectivaGay este o noutate în blogosfera moldovenească, cine este publicul tău?

PerspectivaGay este destinată persoanelor LGBTQ+ și tuturor celorlalți interesați de subiectul orientării sexuale, identității de gen și expresiei de gen. Mă voi strădui să produc contentul pe înțelesul tuturor.

#. Primul episod a fost o introducere, un fel de pașaport al blogului. Despre ce vor fi următoarele?

Miercuri am publicat primul episod – „Sexism, Heterosexism și Feminism”, în care, cu ajutorul feministei Victoria Apostol, am abordat teme precum sexismul, heterosexismul și feminismul în contextul comunității LGBTQ+ și cum acestea ne afectează viața într-o societate patriarhală precum este a noastră.

#. Videoblogul tău este unul bilingv. Ce te-a determinat să-l realizezi în două limbi?

În primul rând, sunt vorbitor nativ de limba rusă. În general, mi-ar fi fost mai ușor să-l fac totalmente în limba pe care o cunosc cel mai bine, dar am decis să încerc să-l fac și în română. Îmi plac provocările și aceasta este una dintre ele. Știu bine că fac greșeli, dar nu greșește acela care nu face nimic. În plus, informațiile de acest gen sunt cam puține în limba română, chiar și în România. În al doilea rând, voi avea invitați și invitate, vorbitori și vorbitoare de limba rusă, deci, ar fi logic ca acele episoade să fie produse în această limbă. În al treilea rând, nu toți locuitorii Republicii Moldova, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTQ+, înțeleg româna, dar și ei au nevoie de aceste informații. Sunt persoane care locuiesc în regiunea transnistreană sau UTA Găgăuzia care la fel ar dori să înțeleagă despre ce e vorba. Cu părere de rău, deocamdată nu am suficient timp ca să fac subtitrările pentru fiecare episod, fie el în română sau rusă, dar le voi face neapărat pentru episoadele cu invitați străini.

 

PC: facebook.com/azavadovsky

#.Cine este Artiom Zavadovsky offline, cu ce te ocupi, ce hobby ai?

Sunt un om, cetățean al Republicii Moldova, originar din Bălți. Am 29 de ani. Actualmente lucrez în calitate de Coordonator al Programului Dezvoltarea Comunității LGBT în cadrul Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, unica organizație pentru apărarea drepturilor și intereselor persoanelor LGBT în țara noastră. Al doilea meu proiect personal, care, de fapt, e primul după ordinea cronologică, este Queer U, Chișinău, în cadrul căruia organizez unicele petreceri queer din Chișinău. O bună parte din banii adunați în cadrul acestora îi donez pentru caritate. Nu am hobby-uri permanente. Încerc să mă regăsesc în mai multe lucruri și activități. Încă mă aflu în procesul de căutare de sine. Aici puteți urmări videobloggul PerspectivaGay.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente