La Chișinău vor fi sărbătorite Zilele Coming Out pentru a spori vizibilitatea comunității LGBT din Moldova

Rainbow_flag_and_blue_skies
Foto: PC: wikimedia.org

În curând, la Chișinău se va desfășura un program amplu și creativ, dedicat Zilelor Coming Out 2015, care au loc între 8 și 11 octombrie.

ZCO reprezintă un șir de evenimente consacrate Zilei internaționale a coming out-ului, care se marchează anual la 11 octombrie. Desfășurate sub sloganul „Istoria ta face diversitatea”, ZCO 2015 îți oferă câteva activități ale căror scop este de a spori vizibilitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexulilor și persoanelor transgen în societate și a sensibiliza publicul cu privire la viața, trăirile și exepriențele persoanelor din comunitatea LGBT din Republica Moldova.

Dacă nu ai știut, Coming out, din engleză – ieșirea afară, se referă la procesul de a afirma public și voluntar orientarea homosexuală, bisexuală sau identitatea de gen. Termenul complet în limba engleză este „coming out of the closet”, sau ieșirea din dulap. A fi „out” înseamnă a fi deschis despre orientarea sexuală sau identitatea de gen. A rămâne „in the closet” (în dulap) înseamnă a ascunde aceste caracteristici și a asuma public o altă orientare sexuală, de obicei, cea heterosexuală sau o altă identitate de gen – cea care i-a fost atribuită persoanei la naştere. Coming out este recunoaşterea, acceptarea şi mărturisirea homosexualităţii, bisexualităţii sau a faptului că eşti transgen atât faţă de sine, cât şi faţă de alţii. Coming out nu constituie doar faptul de a spune cuiva cine eşti. Acesta reprezintă un proces îndelungat care include percepţia de sine, atitudinea faţă de propria sexualitate, structura propriei vieţi şi modul în care persoana se prezintă pe sine însăşi familiei, prietenilor şi lumii.

Programul acestor zile includ diverse evenimente, precum:

# 8 octombrie, joi

19:00 – 20:00

Deschiderea expoziției de fotografii „Pentru că trăiesc aici” de Annika Keller. Expoziția de fotografii „Pentru că trăiesc aici” are loc în spațiul de artă „Cocoșul Roșu” între 8 și 15 octombrie. Orele de vizită: 12:00 – 19:00. Adresa: str. Șciusev, 79.

# 9 octombrie, vineri

20:00 – 22:00

Poezie queer, atelier și discuție cu Vlad Levente Viski (România) la Barul Spălătorie, str. Eminescu, 72.

# 10 octombrie, sâmbătă

14:00 – 18:00

Atelierul „Perspective nehetro(normative)” cu The Unstraight Museum (Suedia) va avea loc la Centrul de Informații „GENDERDOC-M”, Adresa: str. V. Cupcea, 72/1;

22:00 – 04:00

Concertul formației „Lyudska Podoba” (Ucraina) la Barul Spălătorie, Adresa: str. Eminescu, 72.

# 11 octombrie, duminică

15:00 – 20:00

Expoziția „Perspectivele nehetero(normative) din Moldova” cu The Unstraight Museum (Suedia), Instalația „Din dulap”, Prezentarea obiectului de artă comunitară „Curcubeul” în spațiul de artă „Cocoșul Roșu”, Adresa: str. Șciusev, 79;

21:30 – 22:30

Karaoke Battle la GoldBar, bd. Decebal 2;

22:00 – 04:00

Serata Coming Out la GoldBar, bd. Decebal, 2.

Întregul program de activități al ZCO 2015 îl găsești aici. Vei avea parte de expoziții, ateliere creative, concerte interesante.

Intrarea la toate evenimentele, cu excepția ultimului, este liberă. Mai multe detalii afli pe Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente