Un grup de inițiativă a lansat o petiție care e împotriva construcției unui hotel în locul cafenelei „Guguță”

IMG_7748
Foto: Cafeneaua „Guguță” lăsată în paragină. Planul actual este de a construi o clădire mai înaltă decât Parlamentul

La sfârșitul lui 2015, Judecătoria Centru a decis că firma „Finpar Invest” poate construi un imobil cu 13 etaje în locul Cafenelei „Guguță” din centrul Capitalei, însă fără dreptul de a privatiza terenul. Astfel un grup de locuitori ai Chișinăului a lansat o petiție online care îi invită pe toți cei cărora le pasă să o semneze.

De asemenea, vor avea loc consultări publice pe marginea acestui proiect, care urmează să aibă loc pe 27 februarie 2015, în incinta Preturii sectorului Buiucani (str. Mihai Viteazul, 2, Sala de Ședințe), cu începere de la ora 14.00.

Iată ce spune textul petiției: 

„Considerăm această construcție inutilă și chiar dăunătoare pentru oraș din următoarele motive:

#. Comunitar.

Clădirea (prin dimensiunile ei, prin infrastructura necesară – transport, spații de parcare, căi de acces) va afecta integritatea Grădinii Publice, cel mai vechi și mai frecventat parc din Chișinău.

#. Cultural.

Clădirea va reduce spațial și vizual din teritoriul Grădinii Publice, care are statut de monument istoric protejat de stat de categorie națională, găzduind totodată și complexe sculpturale importante precum Aleea Clasicilor, monumentul lui Ștefan cel Mare, monumentul lui A. Pușkin.

 

Cafeneaua Guguță

#. Ecologic.

Construcţia unei clădiri cu 13 etaje din sticlă şi metal împreună cu împrejmuiri, parcări, drumuri de acces şi construcţii aferente ar îngrădi accesul oamenilor în parc, luând o parte din spaţiul de agrement public şi folosit ulterior în scopurile de infrastructură a hotelului. În plus, în timpul lucrărilor de construcţie parcul va fi impracticabil din cauza zgomotului, prafului şi, pe lângă toate acestea, vor fi defrişaţi mai mulţi arbori, ceea ce va afecta destul de grav aspectul şi funcţionalitatea parcului. Adițional, odată construit, hotelul va aduce în zona Grădinii Publice un flux constant de transport (pentru aprovizionare, evacuare a deșeurilor, transportul clienților) fapt care va înrăutăți considerabil calitatea aerului și nivelul de zgomot în Grădina Publică.

# Economic.

Construcția unui hotel enorm (la intersecția străzii Serghei Lazo cu bd. Ștefan cel Mareși Sfânt) într-o zonă în care, pe o rază de 300-400 de metri există cel puțin alte patru hoteluri funcționale mari (Jolly Allon, Codru, Leogrand, Dacia) nu este justificată.

# Administrativ. 

Încă în 2013, în legătură cu protestul societății civile față de construcția unei pizzerii în Scuarul Europei, din cadrul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare” primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că va reface granițele parcurilor, mai ales cele din zona centrală a orașului și nu va mai înnoi contractele de arendă cu agenții economici ce desfășoară activități în parc. Promisiunea rămâne neonorată – hotelul se dorește a fi construit în granițele istorice ale Grădinii Publice care deține statut de monument de categorie națională protejat și Primăria și-a dat acceptul. Un alt aspect juridic problematic ține de faptul că terenul cu pricina se află în litigiu între foștii și actualii proprietari (când el, de fapt, ar trebui să fie proprietate municipală).

 

Planul pentru Hotel

#. Transport.

Construcția și funcționarea ulterioară a transportului va genera un flux constant de transport (pentru aprovizionare, evacuare a deșeurilor, transportul clienților) care va aglomera fluxul deja supraîncărcat al zonei centrale a orașului.

#. Social.

Construcția nu contribuie nicidecum la incluziunea tuturor oamenilor ce vin în parc, ci separă oamenii care vin la hotel (un bun privat, accesibil doar unor cetățeni) de oamenii care vin în parc (bun public gratuit). Avem toate motivele să credem că poluarea auditivă, ecologică și fonică a zonei va reduce din numărul de vizitatori ai Grădinii Publice.

#. Simbolic și politic.

Clădirea viitorului hotel se va afla în imediata vecinătate cu clădirea Parlamentului (cea mai importantă clădire reprezentativă a țării). Considerăm că față de așa edificii se cuvin reglementări mai stricte de înălțime și destinație.

În cei 200 de ani de existență a Grădinii Publice, aceasta ar fi prima construcție care ar ieși din cadrul legal existent, al bunului simț, care nu s-ar înscrie în contextul Grădinii și care ar prejudicia integritatea spațială și vizuală a acestui monument de arhitectură peisagistică urbană de unicat pentru Republica Moldova.

Din aceste motive ne opunem construcției hotelului în Grădina Publică.

Cerem proprietarii să-și revizuiască decizia și să propună un alt proiect care ar corespunde statutului de monument protejat al locului, profilului ecologic, cultural și comunitar al acestui spațiu.
Solicităm ca primăria să-și onoreze promisiunea de a reconstitui granițele parcurilor din Chișinău și a interzice construcția unor noi clădiri în parcuri și grădini publice.”

Petiția o puteți găsi aici: Să spunem NU construcției unui hotel în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente