(foto) Hotel sau Cafenea? Viitorul cafenelei „Guguță” din Parcul Central rămâne a fi incert

IMG_7748
Foto: Cafeneaua „Guguță” lăsată în paragină. Planul actual este de a construi o clădire mai înaltă decât Parlamentul

Ieri, 27 februarie, au avut loc Consultări Publice repetate, privind „Planul Urbanistic de Detaliu pentru complexul hotelier şi de agrement din str. Maria Cebotari, 20”, adică construirea unui nou hotel în locul cafenelei „Guguță”, lăsată în paragină deja de câțiva ani buni.

Consultările publice repetate vizau construirea unui complex hotelier în locul cafenelei ce se află în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, însă acestea au fost din nou amânate, din cauza că la dezbateri, care păreau a fi făcute doar pentru bifă, nu s-au prezentat nici reprezentanții companiei „Finpar Invest”, cea care deține proiectul, nici de la Ministerul Culturii sau alte organe municipale necesare, ceea ce din start este o lipsă de respect.

La începutul consultărilor publice, au fost date citirii două ordonanțe ce demonstrează că gestionarii „Guguță”, cafenelei luate în vizor, au fost considerați parte vătămată în urma unui furt și escrocherie și că actul dat este pus sub urmărire penală, ceea ce înseamnă că actualmente, nici un act de demolare și construire a unei cafenele nu va fi îndeplinit. De asemenea, a fost citită o notificare, potrivit căreia, Lilia Munteanu, persoana care a privatizat cafeneaua „Guguță”, a afirmat că a fost victima unei deposedări prin abuz de încredere și înșelăciune a teritoriului de 1.231 metri pătrați. Astfel, dumneaei a solicitat primarului Municipiului Chișinău, domnului Dorin Chirtoacă, să nu fie adoptat nici un act care va legaliza demolarea cafenelei.

 

Cafeneaua „Guguță” actualmente
Cafeneaua „Guguță” actualmente

A fost menționat că este importantă respectarea procedurii legale de a primi autorizația de demolare și construcție locale. De asemenea, a fost pus accentul pe faptul că lumea prea mult încearcă să politizeze această situație. În rezultat, aceste discuții nu pot fi numite nici dezbateri, ci mici descrieri ale situației date, unde lumea își demonstra nemulțumirea față de ideea demolării construcției, politizarea problemei și „la urma urmei, de ce nu am construi hotelul dat”. Cei prezenți au vorbit cu voce tare că aceste discuții sunt considerate nule, făcute doar pentru bifă, în care prezentatorul „doar trebuie să stea în față și să vorbească”. Victor Chironda, blogger și conducătorul proiectului „Scuarul Cehov”, în urma consultațiilor publice, a scris pe blogul său că:

„1. Noi, reprezentanții societății civile, considerăm drept nule aceste consultări publice, așa cum nimeni din actorii implicați în procedurile de elaborare, promovare și avizare a proiectului nu au fost prezenți.
2. Noi vom solicita Primăriei organizarea unor consultări publice adevărate, cu participarea tuturor factorilor implicați și cu dezbaterea și elucidarea aspectelor care țin de:
# Partea juridico-legală – cum a ajuns terenul public în proprietate privată și care este situația juridică a terenului și clădirii la moment?
# Partea arhitectonică – este oare posibilă schimbarea destinației terenului și a regimului de înălțime, așa cum propune proiectul?
# Partea utilitară – care este argumentarea construcției unui hotel în această zonă și care ar putea fi impactul asupra întregii zone?
3. Vom continua colectarea semnăturilor pentru petiția elaborată.
4. Vom solicita Primăriei să își revizuie modalitatea de organizare a consultărilor publice pentru asigurarea unei transparențe veridice în adoptarea proiectelor de interes public”.
Consultările publice au fost din nou amânate.

Scurt istoric despre cafeneaua „Guguță”

Inițial, prin anii 1950 a fost deschis restaurantul „Moldova”, care peste aproape 11 ani a fost transformat într-o cantină publică, iar mai târziu – demolată și reconstruită sub forma restaurantului „Noroc”. Deseori, auzim povestirile bunicilor despre prima vizită la un restaurant în Chișinău, el fiind comun în amintirile lor – restaurantul „Noroc”. Peste alți 10 ani, localul a fost închis din cauza reconstruirii blocului, însă a fost redeschis drept o cantină pentru copii – „Guguță”.

 

Cafeneaua „Guguță” lăsată în paragină
Cafeneaua „Guguță” lăsată în paragină

Totuși, timpul și indiferența au făcut ca respectiva cafenea să ajungă în paragină. În 2007, Consiliul Municipal Chișinău a fost acționar majoritar al „S.A. Guguță”, iar sus-menționata Lilia Munteanu deținea puțin sub 14% din acțiuni. Însă printr-un șir de acțiuni ilegale și neclare, doamna în cauză a ajuns a fi proprietara deplină a teritoriului, puțin mai târziu vânzându-l la o sumă de doar 2,5 milioane de lei unei firme, care apoi a fuzionat cu „Finpar Invest”, firma controversatului politician V. Plahotniuc. Desigur, CMC a încercat să-și reîntoarcă proprietatea, însă solicitarea de a rezilia contractul de vânzare-cumpărare ca fiind ilegal a fost respinsă de judecătorul Plămădeală, care a obligat Primăria să achite şi daune în folosul statului de 50 de mii de lei, scrie Timpul cu referire la Jurnal de Chișinău.

 

Detaliu al cafenelei
Detaliu al cafenelei

Acum, societatea civilă se implică activ în soarta cafenelei. Planul firmei „Finpar Invest” este de a construi un hotel de 5 stele, cu 13 etaje. CMC-ul, în urma unei fărădelegi, a rămas păgubaș, însă numeroasele planuri/schițe de construire au fost, deocamdată, respinse de către Consiliul Național al Monumentelor.

 

Schiță respinsă, PC: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova/ Facebook
Schiță respinsă, PC: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova/ Facebook

Apare însă o altă dilemă: după cum a fost menționat mai sus, societatea civilă încearcă să lupte pentru integritatea acestui monument, însă, pe de altă parte, unii vin cu părerea că, de ce, totuși, nu ar fi bine de dezvoltat cafeneaua lăsată în paragină, dacă tot chișinăuienii se plâng de mizerie și de prezența numeroaselor clădiri abandonate? Răspunsul urmează a fi găsit și discutat pe un termen lung, cu amânări, la fel ca și consultațiile publice.

 

IMG_7753

IMG_7756

IMG_7759

IMG_7762

IMG_7766

IMG_7768

 

IMG_7775

IMG_7778

IMG_7780

IMG_7784

IMG_7786

IMG_7788

IMG_7797

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente