Temperaturile scăzute prezintă un risc iminent pentru sănătate. Cum să ne protejăm?

10607893_928797380549844_1721499223_n
Foto: Photo Credit: Instagram

Temperaturile scăzute afectează sănătatea tuturor celor care nu se protejează corespunzător. Categoriile mai vulnerabile la ger sunt: copiii şi vârstnicii; persoanele cu afecţiuni cardiace, neurologice, respiratorii, vasculare, diabet zaharat, infecţii, malnutriție; persoanele care activează în spaţii deschise (comercianții ambulanți din piețe); persoanele fără adăpost.

Pentru a preveni consecinţele nefaste ale acţiunii temperaturilor scăzute asupra sănătăţii, Centrul Național de Sănătate Publică recomandă următoarele măsuri şi reguli simple de protecţie şi comportament în perioada rece a anului:

# Să se evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, vor fi utilizate mijloace de protecţie adecvate: căciulă, fular, mănuşi, încălţăminte şi îmbrăcăminte călduroasă.

# Locuinţele să fie încălzite corespunzător (18-22ºC), evitând utilizarea în aceste scopuri a instalaţiilor de încălzire improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.

# Să se consume alimente bogate în proteine – carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate – uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume, care, prin aportul de vitamine, cresc imunitatea organismului.

# Să se evite consumul băuturilor alcoolice (alcoolul induce vasodilatarea periferică şi sporește pierderile de căldură a organismului, determină somnolenţă şi scade reacţiile de apărare).

# Persoanele care desfăşoară activităţi în aer liber, în frig, periodic să consume ceai cald – 0,5-1 litri/tură.

# În cazul deplasărilor cu camionul (autoturismul) trebuie să vă asiguraţi cu lichide (apă, ceai) şi alimente pentru 24 de ore, precum şi pături pentru a vă încălzi la necesitate.

# Pentru a nu admite declanşarea decompensării maladiilor, în special a afecțiunilor cardiace și respiratorii cronice, persoanele vârstnice în condiții de temperaturi scăzute trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate.

# Să se acorde atenție în special copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare sau neechipate corespunzător.

# Să se evite deplasarea pe porțiunile acoperite cu gheață.

# Să vă adresați imediat la medicul de familie în cazul apariției primelor semne de răceală (febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare etc.) și degerături.

# Să fie informate autoritățile cu privire la existența unor persoane cu nevoi speciale (vârstnice, singure sau care locuiesc în zone greu accesibile) pentru a se dispune măsurile de asistență adecvate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente