(infografic) Ce loc ocupă Moldova printre cele mai sărace țări din lume

serghei-barancian-photo-Moldova-9
Foto: PC: Serghei Barancian

Dacă ați auzit sau spus de multe ori că Republica Moldova este cea mai săracă țară din lume, ei bine lucrurile nu stau chiar așa, iar asta poate fi observat doar din câteva rapoarte publicate de Banca Mondială.

Moldova nu intră nici în topul celor 20 și nici măcar în topul celor 40 de țări sărace din lume, conform datelor publicate de Banca Mondială. Cu un produs intern brut în valoare de 112 050 de milioane de lei sau 7 962 de milioane de dolari în 2014, Moldova se află pe locul 144 din 193 țări, în topul valorii PIB-ului în 2014. Răsturnând clasamentul, ar însemna că Moldova ocupă locul 49 în lista celor mai sărace țări din lume.

În topul celor 20 cele mai sărace țări intră în majoritate țări africane.

În clasament, Moldova este depășită pe locul 148 de Guinea și depășește Rwanda.

Biroul Național de Statistică spune că valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat cu 8,0 % în raport cu anul 2013, contribuind la formarea şi creşterea produsului intern brut cu 27,6 % şi cu 2,1 % respectiv. A crescut valoarea adăugată brută în agricultură, economia vânatului, silvicultură; pescuit, industrie. De asemenea, s-a majorat și valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii cu 4,1 %. Creşterea a fost determinată de majorarea valorii adăugate brute din activităţile construcţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transporturi şi comunicaţii şi alte activităţi de servicii. Încasările impozitelor pe produse s-au majorat cu 2,0 % în raport cu anul anterior, iar consumul final a fost în creştere cu 2,7 % în raport cu anul precedent, influenţând pozitiv (+3,0 %) sporul produsului intern brut.

 

Situația generală, Moldova în raport cu media mondială:

gdp

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente