(video) A fost prevenit un atac armat asupra instituțiilor de stat. Ce planuri aveau membrii grupării

sed-1_0 (1)
Foto: PC: igp.gov.md

13 persoane, de 20 și respectiv 47 de ani, domiciliate în mun. Chişinău şi Bălţi, au fost reţinute, fiind suspectate de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale.

Şase membri ai grupării au antecedente penale pentru comiterea mai multor infracţiuni grave (tâlhării, jafuri, furturi, trafic de fiinţe umane). Trei din cei 13 reținuți dețin atât cetățenia Republicii Moldova, cât și a Ucrainei și Federației Ruse.

În urma investigaţiilor efectuate, la 25 noiembrie, curent, de către angajaţii Direcţiei Operaţiuni Speciale a INI, IP Bălţi, BPDS „Fulger” şi Procuraturii din Bălţi au fost efectuate 25 de percheziţii la domiciliile persoanelor suspecte (22 în mun. Bălți şi trei în Chişinău, inclusiv la domiciliul conducătorului grupării criminale, care deţine cetăţenia Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse). De asemenea, poliţiştii au percheziţionat şi cinci automobile ale suspecţilor.

Ca urmare a percheziţiilor efectuate, au fost depistate şi ridicate: grenade, cartuşe, pistoale, cuţite de luptă, droguri, pliante cu caracter violent, uniforme militare, cagule, procesoare, hărţi topografice ale raioanelor din țară, hărţi topografice ale mun. Chişinău, cu desemnarea pe hartă a anumitor edificii, telefoane mobile şi mijloace băneşti în valută.

Gruparea criminală avea scopul să racoleze 300 de persoane, după care urma să atace Unitatea militară din Bălţi pentru a se înarma. Totodată, suspecții intenţionau să atace şi Penitenciarul din Bălţi pentru a elibera 400 de deţinuţi, ce urmau a fi implicaţi la atacarea Inspectoratului de poliţie şi a Unității de Carabinieri din același oraș. De asemenea, mai aveau scopul de a jefui oameni de afaceri şi a lua sub control uzinele din nordul ţării. Asemenea acţiuni urmau să fie petrecute la Chişinău şi în Găgăuzia.

Drept urmare a rezultatelor perchezițiilor și probelor acumulate, organul de urmărire penală urmează să califice acțiunile persoanelor reținute potrivit componențelor de infracțiuni prevăzute de art. 217 (circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor fără scop de înstrăinare), 282 (organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea), 290 (purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor), 341 (chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale a Republicii Moldova) Cod Penal al RM. Dacă vinovăția acestora va fi dovedită, ei riscă până la 20 ani privațiune de libertate sau detențiune pe viață.

Actualmente, forţele de ordine investighează cazul în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi deferirii justiției persoanelor implicate. Opt suspecți din cei reținuți își recunosc vinovăția și dau depoziții în prezența avocaților.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente