Streleț: Energia electrică cumpărată de la Cuciurgan, mai scumpă decât prin intermediari

energie-electrica
Foto: PC: gazetadesud.md

Energia electrică procurată direct de la Centrala de la Cuciurgan a costat ceva mai scump faţă de preţul pe care îl plăteşte acum Republica Moldova companiei intermediare „EnergoKapital”. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, la emisiunea Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Premierul a subliniat că până în aprilie 2015, Union Fenosa avea contract direct cu Centrala de la Cuciurgan, iar energia electrică era achiziţionată la un preţ de 6,80 de dolari. „Eu am primit la mijlocul lunii septembrie o notă de la Serviciul de Informaţii şi Securitate referitor la posibilele suspiciuni de fraude în sectorul energetic în care s-a făcut referinţă că până în aprilie 2015, Union Fenosa procura direct de la furnizorul de la Cuciurgan energie electrică la un preţ estimativ de 6,80 şi ceva de cenţi”, a declarat Streleț, transmite Infotag.

După apariţia contractului de intermediere, energia electrică este achiziţionată la un preţ puţin mai mic, simbolic mai mic, a adăugat Streleţ. El a spus că poate proba că achiziţia energiei electrice până la aparţia companiei intermediare, de la aceeaşi centrală de la Cuciurgan, era un pic mai scumpă, cu nişte zecimi de cenţi. „Dacă admitem această supoziţie că există mai că o treime sau o jumătate de preţ care se acumulează undeva şi apoi se împarte între cineva, atunci înseamnă că până în aprilie 2015, când preţul era un pic mai înalt, procurat direct de la Cuciurgan de către Union Fenosa, înseamnă că învinuim şi această companie că face şi ea parte din schemă”, s-a întrebat premierul.

Reamintim că recent, expertul în economie, Sergiu Tofilat, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că tarifele la energia electrică pentru consumatori sunt mai mari cu peste 50 la sută lunar. Potrivit lui, motivul este că Republica Moldova nu procură direct curentul de la Centrala de la Cuciurgan, ci prin intermediul unei companii din regiunea transnistreană, „EnergoKapital”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente