Maia Sandu oferă sfaturi Corinei Fusu: Trei direcții care ar trebui urmate pentru a nu opri reformele în Educație

collage
Foto: Maia Sandu și Corina Fusu PC: colaj #diez

Meritocrația în defavoarea „cumătrismului”, crearea condițiilor pentru profesori, pentru menținerea și pentru atragerea în sistem a profesorilor de calitate și revizuirea curriculară – sunt trei direcții care ar trebui urmate la moment în domeniul Educației pentru ca să nu se oprească reformele. Acestea sunt recomandările Maiei Sandu pentru actuala echipă de la Ministerul Educației făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, primul element este principiul meritocrației. „Trebuie să promovăm cei mai buni oameni pe post de manageri școlari, pentru că ei ar putea crea condiții pentru profesori și elevi ca să se desfășoare procesul educațional în cele mai bune condiții. Trebuie să promovăm cei mai buni profesori. Principiul meritocrației este cel mai important și este important să nu renunțăm la el în favoarea celor politice sau a «cumătrismului»”, a afirmat Maia Sandu. Această declarație vine în contextul dorinței actualului ministru al Educației Corina Fusu să opereze mai multe modificări în Noul regulament cu privire la organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, care a fost elaborat de echipa predecesoarei sale. Astfel, dacă proiectul de modificare propus pentru dezbateri publice va fi aprobat, candidații aspiranți la funcția de directori nu vor mai trebui să prezinte la concurs un certificat care le atestă standardul minim de competențe profesionale.

În al doilea rând, actuala echipă de la Educație trebuie să se meargă în continuare pe crearea condițiilor pentru profesori, pentru menținerea și pentru atragerea în sistem a profesorilor de calitate. „Noi am elaborat un program național care este în proces de definitivare. Mai mult decât atât, am convenit cu Banca Mondială asupra unui credit de 15 milioane de dolari pentru implementarea acestui program. E o metodă prin care Ministerul Educației poate să obțină sprijin enorm din partea profesorilor, dacă reușește să aprobe acest document și să-l implementeze cu resurse din afară”, a mai adăugat Sandu.

Cea de-a treia recomandare ține de revizuirea curriculară. „Și aici noi avem primul pas făcut – Cadrul Național de Referință, care este ca un ghid pentru procesul de revizuire curriculară – este și el gata. Aceste documente trebuie adoptate și trebuie să se purceadă la implementarea lor”, a conchis fostul ministrul de la Educație.

Fostul ministru a vorbit în cadrul interviului și despre cum a găsit ea sistemul de educație atunci când a intrat în Executiv și cum l-a lăsat la final de mandat. „Atunci când am venit, am găsit un sistem disfuncțional. Chiar dacă eu credeam că am suficiente cunoștințe despre administrarea sistemelor în Republica Moldova, am fost surprinsă să aflu că sistemul educațional era într-o stare atât de proastă. Și, dacă vă amintiți, mie mi-a luat ceva timp ca să înțeleg acest lucru. Eu chiar nu am fost prezentă în spațiul public pentru aproape primele șase luni, chiar dacă exista o presiune foarte mare din partea dumneavoastră, a jurnaliștilor, să mă dau cu părerea. De acest timp am avut nevoie ca să învăț sistemul și să-mi construiesc echipa, după care să pot să vin cu niște soluții”, susține Maia Sandu.

Sandu mai afirmă că a schimbat dramatic sistemul, iar ceea ce a reușit să facă alături de echipa sa este să atragă atenția asupra problemelor din sistem, să scoată sistemul, dar și societatea din zona sa de confort. „În special, am reușit prin exercițiul de la Bacalaureat, pentru că toată lumea a trebuit să recunoască faptul că avem probleme în educație și, odată recunoscută problema, e mai ușor să căutăm răspunsurile la întrebare. Noi am reușit să formulăm niște întrebări și, cred eu, am început să formulăm și niște răspunsuri sub formă de politici, noua lege – Codul Educației. Dar, ca să schimbăm sistemul dramatic spre bine, trebuie să implementăm toate aceste lucruri”, a mai declarat Maia Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente