(doc) Câteva dintre întrebările pe care le-ar putea primi directorii la testul de competențe

examen2
Foto: Prime.md

Echipa #diez vă prezintă câteva dintre întrebările pe care directorii le-ar primi la testul de competențe pentru a vedea cât de dificil e să obții acel certificat de competențe minime pe care ministrul Educației, Corina Fusu, vrea să-l elimine.

Potrivit schimbărilor pe care Corina Fusu le prezintă, noul proiect prevede excluderea subpunctului 4) al pct. 14 și a subpunctului 5) al pct. 16 din Regulament.

Inspectoratul Școlar Național nu este abilitat prin Codul educației şi prin Regulamentul privind organizarea și funcționarea Inspectoratului Școlar Național, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 898 din 27 octombrie 2014, cu dreptul de a stabili standardul minim de competențe profesionale și manageriale ale candidaților la funcția de director, de a efectua testarea scrisă privind evaluarea psihologică și a competențelor juridice, economice, administrative, financiare, manageriale și de gestiune a relațiilor interumane a doritorilor de a participa la concurs și de a elibera acestora certificate.

Testul de minim competențe profesionale

Testul conform instrucțiunii are trei componente:

#a. întrebări închise tip grilă (25 – câte un punct)
#b. întrebări deschise (3 – câte 5 puncte)
#c. întrebări test psihologic (60 – 20 puncte)

Total test 60 de puncte

Printre exemplele de întrebări din test se numără: Până la ce vârstă încetează, până în anul 2018, obligativitatea frecventării învăţământului obligatoriu, sau ce este gimnaziul, sau care este durata anului de studii în clasele terminale a IX-a şi a XII-a.

Iată Testul

Instrucțiunea Tehnică cu privire la testarea candidaților în vederea obținerii certificatului de îndeplinire a standardului minim de competenţe profesionale şi manageriale în sistemul educațional a fost plasată pe particip.gov.md pe data de 26 iunie.

Iată Instrucțiunea Tehnică

Examenele ar trebui începute la 22 august 2015.

Întrebările formulate vizează următoarele aspecte: profilul psihologic, managementul strategic și financiar, managementul curriculumului, managementul organizațional și securitatea copiilor, etică și integritate, managementul sistemului educațional.

Certificatul se eliberează tuturor candidaților care au obținut calificativul „admis” la testarea realizată potrivit prezentei Instrucțiuni. Certificatul este valabil timp de doi ani din data eliberării. Candidații care au obținut calificativul „respins” sau, deși au fost programați, nu s-au prezentat la testare, se pot înscrie din nou conform condițiilor prevăzute de prezenta Instrucțiune, însă nu mai devreme de trei luni de la data obținerii calificativului „respins” sau neprezentării la testare, și în limita locurilor disponibile. În cazul în care numărul cererilor depășește posibilitățile tehnice, prioritate la programarea la testare o au persoanele care se înscriu pentru prima dată la testare, ceilalți urmând a fi reprogramați pentru o dată ulterioară.

În cazul în care candidatul s-a înscris de trei ori pentru testare și de fiecare dată a fost „respins” sau nu s-a prezentat, acesta se poate înscrie doar după trei ani de la ultima respingere sau neprezentare.

Citește și „Ghidul cum să acționezi dacă nu vrei să fie modificat „Regulamentul privind ocuparea funcției de director”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente