Viitorii studenți cu resurse financiare reduse pot concura pentru o bursă academică

big-in-moldova-a-fost-instituita-bursa-privata-pentru-studenti
Foto: Oportunităţi PC: trm.md

Cu scopul de a recunoaște realizările academice ale tinerilor cu resurse financiare reduse care aspiră să aibă acces la studii superioare, Asociaţia Ziua Solidară invită toţi doritorii să participe la Concursul de acordare a burselor “Ziua Solidară – Gas Natural Fenosa în Moldova”.

Participanți

Va putea participa orice elev care a absolvit un liceu sau colegiu şi s-a înscris în anul întâi la universităţile de stat din Republica Moldova, cu sediul în mun. Chișinău: Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină, Universitatea Pedagogică, Universitatea Agrară, Academia de Muzică şi Arte Plastice şi Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport.

A. Aceste burse nu vor fi compatibile cu bursele de stat.

Cerinţele pentru a concura pentru această bursă sunt:

B. Excelenţă academică anterioară: medie minimă de 7,5 până la 10 a probei de admitere la universitate (sau a ultimului an de studii în cazul specialităţilor unde nu este probă de admitere).
C. Elevi cu nevoi financiare stringente (venituri familiare totale anuale, împărțite la numărul membrilor familiei, sub 1.085 MDL).
D. Să nu fie înscriși sau să nu primească ajutor economic din partea altui program de burse oferite de instituţiile publice sau private.

Caracteristicele bursei

Bursa se va acorda pe parcursul tuturor anilor de studii la universitate. Bursele vor fi repartizate în felul următor:
A. Burse academice – Suma Anual
– Tip A (Medicină) – maxim 1.000 euro
– Tip B (Artă, Muzică şi Dans)- maxim 650 euro
–  Tip C (restul specialităţilor) – maxim 400 euro

B. Burse de întreţinere (10 luni/an) – 100 euro/lună
C. Burse de cazare (10 luni/an) – 100 euro/lună

Toţi studenții beneficiari ai programului se vor bucura de o bursă academică, corespunzător tipului specialităţii universitare pe care o va realiza, care va fi achitată la începutul fiecărui an școlar la contul bancar al studentului. ZIUA SOLIDARĂ va putea acorda adițional şi la discreţia exclusivă a sa, burse de întreţinere şi/sau burse de cazare studenţilor care au reşedinţa înafara municipiului Chișinău, în funcţie de circumstanţele personale ale lor, care se vor achita, după caz, la contul bancar al studentului în două tranşe pe an, prima – la începerea fiecărui an şcolar, suma corespunzătoare (cazare şi/sau întreţinere) pentru perioada iniţială de 6 luni; şi a doua, după verificarea notelor din primul semestru, suma corespunzătoare (cazare şi/sau întreţinere) pentru perioada rămasă de 4 luni.

La finalizarea studiilor, se va încerca ca toţi studenţii să fie susţinuţi în realizarea unei practici profesionale de maxim trei luni. În timpul acestei perioade, se vor acorda burse de întreţinere (100€ lunar) şi de cazare (100 € lunar) studenţilor care vor avea nevoie de acestea, după aprobarea prealabilă de către Consiliul de administrație al Asociaţiei ZIUA SOLIDARĂ.

Îngregistrarea

Elevul va trebui să prezinte cererea de bursă (fişa personală) la I.C.S. RED UNION FENOSA S.A. cu următoarele documente:

# Originalul şi copia diplomei de studii cu anexa respectivă;
# Diplomele de gradul I-III obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane şi internaționale pe teme de studiu şi diplome care certifică participarea la diverse concursuri (Olimpiade), expoziţii etc. organizate de către Ministerul Educaţiei.
# Originalul şi copia buletinului de identitate cu fişa de însoţire;
# Certificat de la locul de trai
# Certificat despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naștere ale copiilor.
# Certificat ce confirmă situaţia financiară dificilă a familiei (venitul familiei în ultimii doi ani)
# Certificat emis de către organul teritorial de tutelă pentru orfani şi copii separaţi de părinţi, cu statutul orfan;
# Declaraţia de consimţământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal

Perioada de înscriere

Elevii interesaţi vor trebui să-şi înregistreze cererea de burse (fişa personală) conform formularului de participare, precum şi declaraţia de consimţământ de pe pagina web www.gasnaturalnefona.md, rubrica Responsabilitate Socială Corporativă / Ziua Solidară în perioada următoare:

# De la 13 până la 24 iulie 2015.
# Să prezinte pachetul de documente la I.C.S..RED UNION FENOSA S.A.: Chișinău, str. A.Doga 4, MD-2024, Republica Moldova. Tel. 022 431 800. E-mail: [email protected]

Decizie

Comitetul ZIUA SOLIDARĂ – Gas Natural Fenosa în Moldova va selecta şi va valida elevii care vor îndeplini cerinţele indicate în acest regulament.

# Va evalua şi va lua decizii despre cererile primite.
# Va defini căror elevi li se va acorda bursa.
# Va selecta elevii conform criteriilor stabilite în prezentul regulament, care, pe lângă meritul academic, vor avea o situaţie financiară dificilă şi care vor reprezenta riscul de a întrerupe sau afecta studiile.
# Va publica numele elevilor selectaţi pentru a primi bursa luni 17 august 2015
# Hotărârea Comitetului ZIUA SOLIDARĂ – Gas Natural Fenosa în Moldova va fi inapelabilă.

Obligațiile bursierilor

Elevul care va primi bursă de la ZIUA SOLIDARĂ va trebui să îndeplinească următoarele cerinţe:

# Să menţină media minimă de 7,5 pe întreaga perioadă de studii.
# Să semneze acordul cu Ziua Solidară prin care se vor accepta termenii şi condiţiile de obţinere a bursei. Acest acord trebuie să fie semnat de bursier şi/ sau unul din părinţi sau tutore;
# Să prezinte periodic documentația solicitată de către responsabilul de proiect. Pentru fiecare semestru:
– Bonurile pentru achitarea taxei de studii/cazare/întreţinere
– Matricula cu note
– Confirmarea personală despre beneficiul bursei

Reînnoirea bursei

Studenţii care vor menţine media minimă de 7,5 până la 10, vor îndeplini cerinţele sus menţionate, precum şi vor prezenta întreg pachetul de documente solicitat şi celelalte obligațiuni stabilite în punctul VI al acestui regulament, vor putea aspira la reînnoirea bursei pentru următorul an/semestru. În cazul în care beneficiarul nu menţine media sau nu îndeplinește vreuna din cerinţe, va pierde bursa.

Acest program de burse este cu caracter public, nu este patronat şi nici promovat de vreun partid politic. Se interzice folosirea acestui program în scopuri politice, electorale, de obţinere a profitului şi altele decât cele stabilite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente