(foto) Festivalul Internațional de dans din Bodrum, văzut de tânăra din Moldova Ana Pacu

unnamed (2)
Foto: PC: Ana Pacu

În perioada 26 – 31 mai s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Dans din Bodrum, Turcia – eveniment care a adunat participanţi din peste 20 de ţări ale lumii și a fost urmărit de o tânără din Moldova, Ana Pacu, voluntară în cadrul festivalului, care a relatat pentru #diez cum a avut loc manifestația.

Deşi în acest an pe scena Castelului din Bodrum nu au evoluat dansatori din Moldova, din partea țării noastre au fost reprezentanți în comitetul organizatoric al Festivalului. Alături de alţi 15 voluntari din Bulgaria, Grecia, Suedia, Franţa, Letonia, Rusia, Ucraina, Polonia, Ungaria, Germania şi Turcia, selectaţi de către Asociaţia De Dans şi Centrul de Tineret din Bodrum, a fost posibilă organizarea celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de dans din Bodrum.

 

PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu

Festivalul e unul dintre cele mai importante evenimente din bazinul Mării Egee. Acest lucru este recunoscut la nivel internaţional, fiind inclus pe lista oficială a evenimentelor UNESCO. Sute de dansatori din toată lumea, indiferent de stilul de dans, îşi dau întâlnire pe scena Castelului din Bodrum, unde atât localnicii, cât şi turiştii, au acces liber la toate spectacolele de dans.

 

PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu

„Festivalul în sine e un eveniment complex, pe lângă reprezentaţiile de pe scenă, au avut loc mini spectacole în stradă, organizate în piaţa Turgutreis, o seară interculturală care a unit dansatorii şi voluntarii, fiind prezentat câte un crâmpei din fiecare ţară şi s-au depaşit bariere culturale şi stereotipuri”, a afirmat Ana Pacu. „A fost organizată şi o conferinţă de presă, cu participarea reprezentanţilor municipalităţii, sponsorilor si comitetului organizatoric. Evenimentul a culminat cu Parada din Piaţa Halikarnas, unde toţi participanţii au purtat cu mândrie drapelul ţării din care vin şi s-au îndreptat spre Castel, unde s-a desfăşurat ceremonia de închidere a festivalului.”

 

PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu

Ana a adăugat: „Deşi evenimentul a început pe 26 mai, noi, voluntarii, am sosit în Bodrum pe data de 18 mai. În aceste două săptămâni de organizare, promovare a evenimentului şi dialog intercultural, am avut timp să consolidăm echipa şi să ne bucurăm de soarele şi timpul frumos din Bodrum.

Pentru că nu e vorba doar de dans, ci şi de responsabilitate socială şi mobilitate a tinerilor, în calitate de voluntari am avut fericita ocazie de a merge să le vorbim elevilor din liceul Mugla Bodrum Anadolu Lisesi despre posibilităţile pe care le au, despre programul ERASMUS +, Serviciul European de Voluntariat şi schimburile de tineri. De asemenea, le-am vorbit despre experienţa noastră de voluntariat şi despre ţările din care venim. Prezenţa noastră a fost salutată atât de elevi, cât şi de profesori, care au ţinut să ne mulţumească pentru exemplul pe care-l dăm prin activităţile noastre”.

 

PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu

Despre importanța acestui eveniment pentru dezvoltarea personală, Ana a zis că acesta a avut un impact enorm asupra sa: „Pentru mine acest eveniment înseamnă foarte mult, începând cu încrederea oferită de Asociaţia de Dans din Bodrum, posibilitatea enormă de învăţare şi afirmare personală, faptul că am cunoscut oameni de calitate şi profesionişti, tineri activi din toată Europa, mi-am făcut noi prieteni şi m-am ales cu amintiri pentru o viaţă. Participarea mea în cadrul Festivalului a fost şi un exerciţiu de afirmare şi promovare a Moldovei. Mă bucur că am reuşit să aduc zeci de oameni mai aproape de limba română, de portul tradiţional şi de brandurile naţionale”.

 

PC: Ana Pacu
PC: Ana Pacu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente