Festivalul „IA MANIA” 2015. Vezi care sunt condițiile de participare la acest eveniment

poza principala
Foto: IA MANIA 2014, Holercani, raionul Dubăsari

Festivalul „IA MANIA”, organizat de K Lumea, revine în această vară cu cea de-a treia ediție. Evenimentul se va desfășura în același sat-gazdă – Holercani, raionul Dubăsari, situat la o distanță de aproximativ 50 km de Chișinău. De data aceasta, Festivalul Artelor Născute din Tradiții va dura două zile – 4 și 5 iulie.

TÂRG DE MEȘTEȘUGURI

poza1

Artizanii din Moldova își vor expune lucrările realizate exclusiv manual: piese ale costumului popular, ceramică, fibră vegetală, lemn, bijuterii din diverse materiale, precum și piele, lână, pâslă, argint, ață sau combinații de materiale, artă vizuală, pictură, grafică, goblen, decorațiuni și jucării în stil etno.

TÂRG DE BUCATE TRADIȚIONALE

poza2

Cele mai iscusite gospodine și bucătari, din Holercani și din țară, vor participa la „IA MANIA” cu rețete de bucate tradiționale. Noutatea acestei ediții este un concurs al celor mai gustoase bucate tradiționale:
– ZIUA I: Sarmale și Plăcinte;
– ZIUA II: Zeamă și desert tradițional.

CONCURSUL „MÂNDRIA”

poza3

Una dintre principalele atracții ale evenimentului este concursul „MÂNDRIA”, destinat tinerilor designeri. Aceștia își vor prezenta noile colecții prêt-à-porter, inspirate din frumoasa IE. Anul trecut, învingătoarele concursului tinerilor designeri „MÂNDRIA” au fost fetele de la Soulmates, care au reprezentat țara la Oxford Fashion Week, cu colecția exclusivă „Zbor”. În acest an, în cadrul concursului participă 17 concurenți. Premiile din acest an pentru câștigătorii concursului sunt:

Locul I: TABLETĂ+SMARTPHONE 2 în 1 + 7.000 lei
Locul II: TABLETĂ cu funcții de SMARTPHONE + 5.000 lei
Locul III: TABLETĂ cu funcții de SMARTPHONE + 3.000 lei

CONCURS DE ARTĂ MURALĂ

montreal_chicken_graffiti

O altă noutate a celei de-a treia ediții de „IA MANIA” este organizarea unui concurs de artă murală, inspirat de tradiții, care este adresat  tuturor artiștilor plastici, studenți, absolvenți. Competiția „Cai verzi pe pereți” îi va provoca pe participanți să creeze o schiță originală, inspirată din poveștile populare, costumul tradițional, obiceiurile de sărbătoare sau gastronomia basarabeană.

Juriul va desemna trei câștigătorii, care vor fi premiați după cum urmează:

Locul I – 4.000 lei;
Locul II – 2.000 lei;
Locul III – 1.000 lei.

CONFERINȚA „PODUL DE FLORI”

poza4

„Podul de Flori” este la a II ediție și reprezintă prima re-Unire a artiștilor contemporani, inspirați de tradiții, de pe ambele maluri ale Prutului. Pe data de 4-5 iulie, între orele 14:00 și 16:30, pe teritoriul festivalului “IA MANIA” 2015, va fi amenajat un spațiu special, unde spectatorii vor putea urmări discursurile de maxim 20 de minute ale invitaților noștri. Cei care vor împărtăși experiența lor din Moldova sunt: Renata Bodorin și Lilia Costișanu – autoarele păpușilor Lileta, Maria Cristea – Casa Cristea, designerul Valentina Vidrașcu, Lorina Rulesya – creatoare de bijuterii, Mihai Stamati – designer industrial și Nata Albot – fondatoare K Lumea, care își va lansa cartea de bucate tradiționale „Moldova din bucătăria mamei mele”.

Din Romania, în acest an sunt invitați: Oana Ivan – autoarea brandului Urzeala, Mihaela Ivan – creatoare de bijuterie modernă, Nicoleta Chirica – creatoarea brandului Iutta, Alina Zară – Mândra Chic, autoare de multiple proiecte de renaștere a valorilor românești, Cristina Chiriac – ambasadoare a antreprenoriatului feminin și salvatoare a iilor vechi autentice.

program_poduri_de_flori

CONCERT

poza5

Fanfara de la Holercani, Lozioara, Șezătoarea, Șoimanii, Cucoara, Maleanca, Salcioara, Comorile plaiului, Semanatorii, Codrencele, Suslenenii, Nistrenii – ansambluri de muzică populară din zona Dubăsari vor aduce atmosfera autentică a folclorului basarabean. Sâmbătă, va evolua cu un recital folk Vika Mahu , special invitată din Franța și Orchestra lui Cristofor Aldea Teodorovici. Duminică vom avea un concert susținut de Valy Boghean Band și Vera Țurcanu, care vine cu imnul ”Ia Mania” compus special pentru festival.

IA MANIA BY NIGHT

poza6

În noaptea dintre cele două zile de festival, organizatorii și-au propus să nu-și dea răgaz.  IA MANIA BY NIGHT va fi o zonă de maxim 50 de corturi,  unde MAMALIGA WARRIORS vor prezenta filmul lor ”Drumul Mămăligii” și vor oferi un Jam Session în jurul rugului. Totodată, băieții vor anunța urmatoarea destinație pentru aventura mămăligii. Cele două zile ale festivalului vor fi animate de seturi muzicale mixate de DJ Viktor Codek.

Taxa de intrare la festival pentru o zi va fi de 50 de lei, pentru două zile – 85 de lei.  Puteți cumpăra bilete și online AICI.

Vezi mai jos programul activităților pe zile:

program_IA_MANIA

Festivalul „IA MANIA” a ajuns la a treia ediție. Evenimentul este organizat de K Lumea, cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Ministerului Culturii și Agenției Turismului a RM, Ministerului Afacerilor Interne, precum și Gura Căinarului, DONARIS Vienna Insurance Group SA, Metro, Panilino, Super.md, Imago, Betty Ice, Youbesc.

Beneficiarul festivalului este proiectul Arterapia, inițiat în acest an de K Lumea, cu scopul de a decora creativ spațiile de spitale pentru copiii din Moldova.

Cu un program detaliat al celor două zile vom reveni în curând. Mai multe informații: klumea.eu sau Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente