(foto) Cunoaște toate noutățile din acest an a Festivalului „IA MANIA” 2015

IMG_3483
Foto: PC: K LUMEA

K Lumea a organizat astăzi o conferință de presă în Scuarul Teatrului de Operă și Balet, în cadrul căreia a relatat despre toate noutățile celei de-a treia ediții a festivalului IA Mania, care se va desfășura pe 4 – 5 iulie în satul Holercani, raionul Dubăsari.

La ediția din acest an participă circa 150 de artizani. „Cea de-a treia ediție vine cu ceva special față de ce a fost până acum. La eveniment vor participa artizani și meșteri populari care vor veni cu produse create exclusiv manual, precum piese din portul popular, produse din lemn, ceramică, bijuterii din diverse materiale, precum piele, lână, pâslă, argint, ață etc.”, a declarat Viorica Nagcevschi.

IMG_3486

K Lumea are griă să păstreze cele mai frumoase file din tradițiile noastre, organizând anul acesta și o trântă, atât pentru juniori, cât și pentru seniori. „Dacă vă aduceți aminte, pe timpuri, nici un eveniment nu se întâmpla fără o trântă tradițională. În acest an, trânta va avea loc timp de două zile, respectiv vom avea și mai multe premii. La trânta din prima zi vor participa copiii, iar căștigătorii vor primi un cocoș, un miel și un iepure, pe când a doua zi, printre seniori, se va pune la bătaie bine cunoscutul berbec cu coarne”, a mai adăugat Viorica Nagacevschi.

Festivalul fiind organizat pentru două zile, va avea și un program de noapte pentru cei care vor veni cu cortul. „Programul nocturn va fi animat în mare parte de Mămăliga Warriors, băieții care anul trecut au fost la festival și au făcut colectare de fonduri pentru aventura lor Mongol Rally. Anul acesta revin să ne prezinte filmul despre aventura lor, despre cum au promovat ei mămăliga în timpul călătoriei și, nu în ultimul rând, băieții vor oferi un Jam session la chitară în jurul rugului. Totodată, băieții vor anunța, în premieră, următoarea destinație pentru aventura mămăligii”, a menționat Nata Albot.

IMG_3508

IA MANIA este un eveniment cu personalitate, care pune valoare pe tot ceea ce este mai frumos în tradițiile din țara noastră și creează un spațiu în care se întâlnesc trecutul, prezentul și viitorul, iar evenimentul se vrea o pistă de lansare pentru tinerii creatori: „Suntem de părere că printr-un astfel de eveniment putem contribui la dezvoltarea antreprenoriatului și turismului rural”, a mai adăugat Natalia Cernat de la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, care susține pentru al doilea an consecutiv evenimentul.

Potrivit organizatorilor, Festivalul IA MANIA are și un generic: Festivalul Artelor Născute din Tradiții, apropiindu-se tot mai mult de conceptul unui festival de design și creativitate. „Abordarea noastră față de tezaurul național este una cât se poate de modernă. Încercăm să nu lăsăm lucrurile să se prăfuiască, dându-le o nouă dimensiune. Iată din ce cauză, în cadrul festivalului se întâmplă mai multe activități care au menirea să aducă tezaurul în modernitate”, au mai adăugat aceștia.

Una dintre principalele atracții ale evenimentului este concursul „MÂNDRIA”, destinat tinerilor designeri. Aceștia își vor prezenta noile colecții prêt-à-porter, inspirate din frumoasa IE. În acest an, în cadrul concursului participă 17 concurenți. „Pot să vă spun din start că este un concurs extrem de dificil de organizat, în primul rând din cauza lipsei de resurse de care suferă designerii noștri. Cu toate acestea, la ediția curentă avem cu opt participanți mai mult”, a menționat Nata Albot.

IMG_3497

O altă noutate a celei de-a treia ediții de „IA MANIA” este organizarea unui concurs de artă murală, inspirat de tradiții. „La acesta participă 10 concurenți, trei dintre care vin din România. Scopul nostru este să începem să promovăm arta murală, care ar putea să schimbe un pic aspectul orașului nostru. Pentru a înțelege însă cu cine vrem să lucrăm, trebuie să depistăm aceste talente și „Cai verzi pe pereți” ar fi o oportunitate extraordinară de a descoperi acești oameni”, ne spun organizatorii celui mai frumos festival din țară.

„Festivalul „IA MANIA” nu este doar un loc în care oamenii pot veni să mănânce și să bea, vrem să credem că avem mai multă profunzime și încercăm să transmitem lucru ăsta, iar conferința „Podul de Flori” este locul în care timp de două zile se vor reuni artiștii contemporani, inspirați de tradiții, de pe ambele maluri ale Prutului”. Pe data de 4 – 5 iulie, între orele 14:00 și 16:30, pe teritoriul festivalului „IA MANIA” 2015, va fi amenajat un spațiu special, unde spectatorii vor putea urmări discursurile de maxim 20 de minute ale invitaților.

Taxa de intrare la festival pentru o zi va fi de 50 de lei, pentru două zile – 85 de lei. Puteți cumpăra bilete online AICI. Evenimentul va începe zilnic la ora 12 și se va încheia la ora 21.00.

Evenimentele K Lumea din acest an au ca scop colectarea de fonduri pentru proiectul ARTERAPIA, inițiat de echipă pentru a decora creativ spațiile de spitale pentru copiii din Moldova.

IMG_3522

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente