O navă NASA a captat imaginea a trei semiluni din preajma planetei Saturn

triple
Foto: Lunile Titan, Mimas și Rhea PC: NASA

Cel mai probabil ai văzut o semilună de pe Terra, dar niciodată nu ai văzut tocmai trei. Nava spațială Cassini, ce aparține NASA, a capturat imaginea a trei semiluni care apar în preajma planetei Saturn. Titan, Mimas și Rhea apar într-o singură imagine lansată de NASA în ziua de luni, 22 iunie 2015.

Deși fiecare dintre cele trei Luni arată ca o semilună din perspectiva navei Cassini, Titan, Mimas și Rhea au diferențe distinctive în timpul acestei faze. „Titan, cea mai mare Lună din imagine, pare a fi „pufoasă”, din cauza că sunt vizibile straturile sale de nori”, afirmă NASA. Administrația Spațială mai precizează că atmosfera Lunii Titan refractă lumina din jurul său, iar faza sa de semilună se întinde un pic mai mult pe suprafața ei decât ar face-o pe un corp fără atmosferă.

Semiluna din stânga de sus este Rhea și pare dură din cauza că suprafața ei este plină de cratere, iar pe Mimas, semiluna de jos, deși este prost vizibilă, sunt observate neregularități din cauza impacturilor violente cu alte corpuri cosmice, informează Mashable.

Imaginea cu semilunile triple a fost capturată pe 25 martie curent, atunci când nava spațială s-a aflat la două milioane de kilometri distanță de Titan, cea mai mare Lună a Saturnului.

Mimas este uneori numită „Death Star moon” („Luna Stelei moarte”) din cauza unui crater enorm, care îl face să semene armei care distruge lumile din Star Wars. Suprafețele celor două Luni sunt puternic știrbite din cauza loviturilor cu alte obiecte cosmice de-a lungul timpurilor.

Recent, Cassini a mai captat imaginea unei alte Luni a lui Saturn, Dione, făcând o manevră de zbor foarte recent, pe data de 16 iunie curent. Această imagine a fost captată la o distanță de aproximativ 77 de mii de kilometri de Dione.

 

PC: NASA

Misiunea Cassini a fost lansată în spațiu în 1997 și a sosit în preajma planetei Saturn în 2004. Nava spațială este așteptată să exploreze planeta și Lunile sale până în 2017. Ciclops descrie sistemul de imagerie al navei drept unul excelent, întrucât „nu a existat o observare mai bună a sistemului planetar”. Imaginile navei sunt apreciate drept frumoase și cu claritate vizuală care atrage atenția și admirația oamenilor din întreaga lume, iar descoperirile sale științifice au revoluționat conceptul saturnian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente