Sancţiunile occidentale impuse Rusiei au adus Uniunii Europene pierderi în valoare de o sută de miliarde de euro, a estimat sâmbătă, pentru postul de televiziune Rossia 1, şeful Administraţiei Prezidenţiale a Federaţiei Ruse, Serghei Ivanov.

„Aproape toţi cei cu care am vorbit la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg au afirmat că sancţiunile sunt dăunătoare”, a spus Serghei Ivanov. „Am vorbit deschis că ele au adus pierderi economice serioase, în primul rând pentru Europa”, a continuat el.

În opinia sa, Uniunea Europeană a pierdut „o sută de miliarde de euro” şi „200 de mii de locuri de muncă”. Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice şi diplomatice impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, informează Mediafax.

Sancţiunile, care expiră pe 31 iulie, au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016, conţinutul urmând să rămână acelaşi. Decizia are nevoie de ratificarea de către miniştrii de Externe ai statelor membre UE, care se vor întâlni luni, dar procedura va fi o formalitate.

Impuse iniţial în iulie 2014, sancţiunile au fost o reacţie a Uniunii Europene faţă de presupusa susţinere pe care Rusia o acordă insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei şi faţă de anexarea regiunii ucrainene Crimeea.