Marian Lupu: Statutul de membru asociat al PES este un lucru bun pentru PDM și toată țara

small_lupu_md7_(1)
Foto: Marian Lupu PC: PDM.md

Statutul de membru asocial al Partidul Democrat din Moldova (PDM) în Partidul Socialist European (PSE) este un lucru bun nu doar pentru PDM, dar pentru toată Republica Moldova, consideră președintele formațiunii, Marian Lupu.

Președintele PDM a oferit un interviu pentru agenția IPN în care vorbește despre avantajele pe care le oferă noul statul al formațiunii în familia socialiștilor europeni și ce impact pozitiv poate avea aceasta asupra relației Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Reamintim că zilele trecute, la congresul Partidului Socialist European, PDM a devenit membru asociat al PSE, informează Timpul.md.

„Faptul că PDM este acum membru asociat e un semnal că partenerii noștri privesc Moldova la fel cum privesc Serbia sau Macedonia, care sunt deja țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Sper ca și alte partide din Moldova să primească curând un statut similar în partidele europene, unde ele sunt la moment doar membri observatori”, a declarat Lupu.

Potrivit lui, e o victorie a PDM pe scena internațională și e o dovadă că PDM se bucură de încrederea partidelor partenere europene. “Este o recunoaștere a seriozității PDM. Colegii noștri social-democrați din Europa ne privesc drept un partid consecvent democratic și consecvent european și apreciază eforturile noastre în Parlament, în administrația locală. Devenind partid asociat, crește greutatea cuvântului nostru în cadrul PES. Partidul Democrat va fi reprezentat în cadrul prezidiului PES, care se întrunește de 7 ori pe an și pune pe ordinea de zi subiecte de importanță majoră pentru Uniunea Europeană și statele cu aspirații de integrare europeană, cum este și Republica Moldova. Un alt format de întrevedere, unde urmează să participe și PDM, va fi Conferința Liderilor PES, organizată de 3 ori pe an, unde se întâlnesc șefii de guverne și liderii partidelor membre PES. Interesul nostru este să folosim această influență sporită pentru a pleda mai bine cauza Moldovei printre social-democrații europeni”, a subliniat Lupu.

Lupu a mai spus că Moldova a primit și va primi în continuare fonduri de la partenerii de dezvoltare, iar PDM va căuta să convingă persoanele cu influență din Europa că locul Moldovei e în Uniunea Europeană. „Pentru aceasta însă, Moldova trebuie să primească sprijin susținut pentru dezvoltare, în creștere față de cel primit până acum. Menționez, de exemplu, proiectele energetice, adică extinderea gazoductului Iași – Ungheni până la Chișinău. Comisarul european pentru Energie, un social-democrat din Slovacia, ne poate ajuta pentru ca acest proiect să devină realitate cât mai repede. La fel dacă vorbim despre dezvoltarea regională. Comisarul european pentru politici de dezvoltare, românca Corina Crețu, de la un partid membru PES, susține punerea în aplicare a parteneriatului european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală care privește Republica Moldova. Sunt aici proiecte care vor ajuta fermele moldovenești și agricultorii din Moldova”, a subliniat Lupu.

Partidul Socialist European este un partid politic continental, care grupează partide socialiste, social-democrate și laburiste din țările europene și din țări aflate în vecinătatea continentului european. PES este al doilea partid din Europa după forța partidelor componente. Există 11 țări europene (între care Franța, Italia, România sau Austria) în care conduc partide membre ale PES. Comisia Europeană are 8 comisari din PES, inclusiv comisarul pentru politică externă, comisarul pentru economie, finanțe și vămi și comisarul pentru politici regionale. Și președintele Parlamentului European este membru PES – social-democratul german Martin Schulz.

Există 3 nivele de reprezentare a unui partid politic național în familia partidelor europene: primul nivel este cel de membru observator, al doilea nivel este cel de membru asociat, iar al treilea și ultimul nivel este cel de membru plin. Statul de membru plin este rezervat pentru partidele din țările membre ale Uniunii Europene, în timp ce statutul de membru asociat este de obicei (dar nu obligatoriu) rezervat partidelor din țările aflate în relații strânse cu Uniunea Europeană. Pentru partidele din restul țărilor există statutul de membru observator.

PDM a început în 2010 ca partid observator în cadrul Partidului Socialist European.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente