Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili este noul guvernator al regiunii Odesa

GEORGIA-EU-DIPLOMACY
Foto: Mihail Saakașvili PC: qmagazine.ro

Mihail Saakașvili a devenit guvernatorul regiunii strategice ucrainene Odesa, Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko prezentându-l pe Saakaşvili drept „un mare prieten al Ucrainei”.

Petro Poroşenko i-a acordat liderului georgian și cetățenia ucraineană, informează AGERPRES, citând AFP.

„Sunt multe probleme de rezolvat la Odesa: păstrarea suveranității, a integrității teritoriale, independenței și calmului”, a subliniat Poroșenko. „Un alt război, probabil și mai important, este cel împotriva corupției”, a mai spus șeful statului ucrainean.

Deși este un oraș majoritar rusofon, Odesa a reușit deocamdată să reziste presiunilor separatiste ce au condus la conflictul armat din estul Ucrainei, dar situația din această localitate este în prezent tensionată, unele organizații proucrainene fiind vizate în ultimele luni de atentate cu bombă. Anul trecut, pe data de 2 mai, orașul Odesa a fost scena unei tragedii care a costat viața a 48 de persoane, majoritatea proruși, care au murit într-un incendiu declanșat într-o clădire unde s-au refugiat după ce s-au confruntat cu simpatizanți ai guvernului ucrainean.

Mihail Saakașvili a devenit președinte al Georgiei în anul 2003 în urma „Revoluției Trandafirilor”, care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Șevarnadze. În cei zece ani cât a condus această țară, el a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul cu Rusia din anul 2008, încheiat în numai câteva zile cu o înfrângere dezastruoasă a armatei georgiene.

În septembrie 2014, el a fost inculpat de justiția georgiană pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, fiind emis și un mandat internațional de arestare pe numele său.

La Odesa, Saakaşvili îl înlocuieşte pe miliardarul Igor Paliţa, numit în funcție în primăvara anului trecut. El promitea să promoveze reconcilierea în regiunea și măsuri de stabilizare economică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente