Dodon vrea să păstreze și neutralitatea Moldovei și soldații ruși în Transnistria

igordodon2
Foto: Liderul PSRM, Igor Dodon PC: Captură YouTube

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat la un post de televiziune din Rusia că Republica Moldova trebuie să fie o federație, iar soldaţii ruşi trebuie să rămână în continuare în Transnistria.

Aceste declarații, potrivit experților, încalcă mai multe prevederi ale Constituției, dar și ale unor acte legislative și ar intra în contradicție cu Legea privind partidele politice, informează moldova.org.

Amintim că acestea nu sunt primele declarații de acest gen ale liderului socialiștilor, despre care se spune că ar fi controlat de anumite forțe din Federația Rusă.

În primul rând, declarațiile privind federalizarea încalcă prevederile art. 1 din Constituție, care spune că „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Totodată, Igor Dodon, care se pretinde un adept al păstrării și fortificării neutralității Republicii Moldova, prin declarațiile sale despre menținerea unei armate străine pe teritoriul țării, de fapt, reduce la zero statutul de neutralitate. Or, articolul 11 din Constituție „Republica Moldova, stat neutru” prevede: (1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă. (2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente