Sergiu Nagailîc – „MoldCamp adună persoanele într-un mediu în care pot progresa împreună”

mold3
Foto: Sergiu (Nikro) Nagailîc, PC: Drupal Moldova Association

Au fost deschise înscrierile pentru unul dintre cele mai importante evenimente din IT din Republica Moldova – ediția a doua a MoldCamp-ului, ediția locală a evenimentului Drupal Camp, ce are loc la nivel internațional și se petrece o dată în an în diferite țări și orașe.

Drupal este un software liber, open-source de management al conținutului (CMS), scris în PHP și distribuit sub GNU General Public License. Este folosit de cel puțin 2,1% din toate site-urile web la nivel mondial, de la blog-uri personale, la magazine online, site-uri guvernamentale, site-uri de prezentare sau chiar rețele sociale, găsim pe Planeta Drupal.

 

PC: Drupal Moldova Association
PC: Drupal Moldova Association

Dacă nu ai urmărit până acum evoluția softului în Republica Moldova, în țară este o asociație și anume Drupal Moldova Association, care organizează și promovează evenimentele legate de acest CMS la nivel național. Președintele Asociației, Sergiu (Nikro) Nagailîc, a fost intervievat de echipa #diez pentru a afla mai multe despre MoldCamp.

„În Ucraina el are loc în orașele Liov și Kiev, iar în România, de fiecare dată are loc într-un oraș diferit. Pe an, în lume, au loc peste 100 de evenimente Drupal Camp. Moldova a debutat cu Moldcamp în 2014”, spune Sergiu.

Drupal Camp adună profesioniști Drupal, entuziaști și persoane oarecum implicate în Drupal. „Acestea din urmă pot fi reprezentanți ai companiilor locale, freelanceri, traineri sau consultanți locali și diverse organizații care lucrează în baza acestui sistem de management al conținutului. Astfel, oamenii se adună la acest gen de evenimente pentru a face schimb de experiență, povestesc diverse cazuri de proiecte, diverse module pe care le-au dezvoltat sau implementat, modul de management al companiilor ce lucrează în Drupal. Aceste întruniri au loc în diferite limbi”.
„Dat fiind faptul Moldova este poziționată geografic între două culturi radical diferite și are o situație lingvistică mai complexă, organizarea evenimentului din 2014 a fost un pic mai dificilă. Trebuia să facem sesiunile în trei limbi, pentru ca fiecare persoană să-și găsească ceva pe plac în română, rusă sau engleză. Iată de ce am avut trei coloane de sesiuni paralele, încercând, astfel să asigurăm și trei conținuturi pentru 3 niveluri de experiență – începători, intermediari și avansați”.

 

PC: Drupal Moldova Association
PC: Drupal Moldova Association

MoldCamp-ul este organizat și urmărește un scop anume – de a-i aduna pe cei interesați în Drupal într-un mediu în care pot progresa împreună. În fiecare minut, când pentru Durpal sunt create zeci de module, zeci de tehnologii sunt implementate, iar să ții pasul cu acest progres este imposibil de unul singur. Drupal Camp îți permite să comasezi o săptămână de studiu într-o sesiune de lucru de 40 de minute și să înveți mai multe despre o tehnologie nouă, însușind mult mai rapid informația respectivă”, explică Sergiu.

„Anul trecut ne-am ocupat de organizare timp de aproximativ trei luni, o perioadă similară fiind dedicată și evenimentului din acest an. Predarea unei sesiuni este un lucru simplu: pregătești prezentarea, o aduci lumii, discuți cu participanții, împărtășești experiența. Fiecare developer dorește să-și împărtășească ideile printr-o metodă WOW, creată timp de nenumărate nopți nedormite. La Moldcamp noi încurajăm developerii și speakerii să povestească despre experiența căpătată.
În acest an vom încerca să facem mai multe prezentări în engleză. Participanții din România și Rusia, în mod normal, fiind specialiști în domeniu, știu engleza și vor avea acces la mai multe sesiuni decât anul trecut. Astfel, vom rezolva o mică problemă cu care ne-am confruntat anul trecut.

 

PC: Drupal Moldova Association
PC: Drupal Moldova Association

Ne orientăm spre prezentări internaționale despre Drupal 8, un subiect mai puțin cunoscut dar care se bucură de mult interes. 15% din numărul participanților de anul trecut au fost la nivel de începători. În rest, au venit persoane care deja înțeleg și lucrează în Drupal. Participanții începători pot înțelege multe din acest CMS, însă experții mereu au nevoie de oameni, guru în Drupal care vin cu prezentări detaliate.”

La întrebarea care ar fi așteptările sale despre evenimentul din acest an, Sergiu spune că speră ca totul să deruleze mult mai organizat, acoperind micile minusuri din ediția trecută, cum ar fi conexiunea la internet, cafea și ceai disponibil oaspeților. „Ne dorim să avem un număr mai mare de speakeri, și anume speakeri din străinătate”, menționează Sergiu.

 

PC: Drupal Moldova Association
PC: Drupal Moldova Association

El a mai explicat că Asociația Drupal Moldova promovează și organizeză diverse evenimente Drupal, care plasează Republica Moldova pe harta globală Drupal, iar companiile internaționale devin din ce în ce mai interesate de spațiul IT din Moldova. „Spre exemplu, o companie londoneză astfel a hotărât să deschidă, în curând, oficiul la Chișinău. Asociația va continua Școala Drupal, unde participanții vor învăța la un nivel mai avansat Drupal development. Participanții vor trebui să corespundă anumitor cerințe pentru a aplica la proiect. Ulterior, le va fi mai simplu să continue studiile în IT. Urmează să mai implementăm un proiect nou, Coding Women și sperăm că companiile locale să fie interesate de această inițiativă. Ne pare rău că companiile locale nu sunt interesate în susținerea evenimentelor locale la fel de mult cum sunt interesate de cele internaționale. Ne dorim companii mai active în susținerea evenimentelor de la noi”, povestește Sergiu.

Dacă ar fi să descrie evenimentul MoldCamp prin trei cuvinte, Sergiu a ales Community. Coding. Sharing. „Încurajez lumea să contribuie mai activ la organizarea evenimentelor Drupal și Open Source, pentru un viitor mai bun”, îndeamnă Sergiu.

Înregistrările pentru eveniment au fost deja deschise. Dacă ești interesant în a-ți dezvolta o carieră în Drupal, însă dorești să afli mai multe de la speakeri și traineri experimentați în ceea ce ține de acest CMS, înregistrează-te aici și păstrează ultimul weekend din mai pentru MoldCamp.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente