Unul din exportatorii ucraineni de energie electrică în Moldova e la un pas de faliment

dtek
Foto: DTEK PC: cached.newslookup.com

Principalul exportator de energie electrică din Ucraina este la un pas de faliment. Compania DTEK se află într-o situaţie de criză şi riscă să falimenteze.

DTEK era principalul exportator de energie electrică din Ucraina, dar în ultimul an aceasta nu şi-a onorat obligaţiunile faţă de părţi, reducând sau chiar sistând livrările, inclusiv în Republica Moldova, ceea ce a impus unele state să renunţe la serviciile ei.

DTEK se confruntă cu probleme şi la livrările interne, în special pentru că nu poate procura cărbunele necesar pentru producerea energiei electrice, se spune pe news-ua.com.

DTEK a fost principalul exportator de energie electrică din Ucraina începând cu 2011, dar îşi pierde poziţiile. Încă din luna august 2014, acesta a început să reducă livrările peste hotare. De la 1 octombrie, livrările în Republica Moldova au fost reduse în jumătate. De asemenea, a fost limitat şi exportul în Belarus. La sfârşitul anului, DTEK în general a sistat livrarea de energie în Republica Moldova. Potrivit datelor Ministerului Energiei al Ucrainei, în 2014, exportul de energie din Ucraina în Republica Moldova a scăzut de aproape două ori.

Având în vedere această situaţie, Minskul a decis să renunţe la serviciile DTEK în 2015. De asemenea, Republica Moldova nu a mai încheiat un contract cu DTEK.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente