Biomasa ar putea deveni „cărbunele moldovenesc”? Iată ce cred oficialii europeni

IMG_0563
Foto: Clubul de Presă: Asistența UE pentru Moldova în sectorul energetic: realizări, provocări și progres în desfășurare

În ultimii ani Uniunea Europeană s-a implicat activ, oferind asistență și suport financiar Moldovei. Datorită acestora, astăzi în Moldova, putem vorbi despre o nouă industrie – a energiei regenerabile și producerii biomasei, care este nu doar ieftină dar și ecologică.

La momentul actual, Republica Moldova importă majoritatea resurselor energetice. Plătim pentru o energie, pe care apoi o irosim, iar asta ne costă din ce în ce mai mulți bani – a susținut George Georgocostas, unul din delegații UE, în cadrul unui club de presă. Urmând exemplele țărilor Uniunii Europene, trebuie să căutăm alternative:

# Ne integrăm pe piața energetică europeană
# Armonizăm legislația
# Atragem finanțări prin granturi
# Folosim resursele energetice locale

Oficialul a susținut, însă, că schimbările depind și de societatea civilă: „Reformele nu țin doar de legislație și decizii politice, dar depind de dorința unei țări de a fi modernizată și de a-și ridica standardele nivelului de viață”, a menționat George Georgocostas.

Construcția gazoductului Iași – Ungheni și implementarea proiectului Energie și Biomasă în Moldova – sunt două dintre cele mai importante realizări în sectorul energetic, susținute de UE. Dacă prima ne oferă o alternativă pentru gazul european, cea de-a doua pune bazele unei noi industrii – cea a energiei regenerabile.

De ce Biomasa este pentru Moldova cea mai bună alegere, dintre alte resurse regenerabile?

# Avem o producție agrară semnificativă.
# Aceasta generează resturi, care ne creează probleme și care pot fi folosite în schimb pentru producerea energiei.

Ce trebuie să facem pentru a dezvolta această industrie?

# Să alegem sistemele noi de încălzire, pe bază de biomasă.
# Să dezvoltăm piața de producere și să promovăm consumul de biocombustibil.
# Să instruim și să informăm cetățenii despre avantajele utilizării biocombustibilului.

Potrivit lui Alexandru Ursul, managerul proiectului Energie și Biomasă, biocombustibilul ar putea fi „cărbunele moldovenesc”, în contextul în care Moldova cheltuie mai mult de 500.000 de lei în fiecare an, pentru cărbunele importat.

În prezent, proiectul este extins pentru următorii trei ani, cu scopul de a mări numărul de beneficiari și a multiplica activitățile în domeniul energiei și biomasei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente