La 28 de ani administrează mai mult de 3 mii hectare de teren agricol

piotr
Foto: PC: Compact Moldova

Piotr Ianioglo din localitatea Cioc-Maidan, Comrat, reușește, la cei 28 de ani pe care-i are, să administreze, alături de tatăl său, 3,5 mii hectare de teren agricol. Nu are studii agricole, a absolvit facultatea de Finanțe și Bănci a Academiei de Studii Economice din Moldova, dar a moștenit dragostea pentru pământ de la tatăl său, fost președinte de colhoz, în prezent director al Maidan Grup SRL. Povestea sa a fost publicată în buletinul informativ electronic „Compact Moldova”.

Întreprinderea în care activează Piotr Ianioglo, în calitate de manager, a fost fondată în anul 2000 de 18 deținători de terenuri. Au reușit să mențină consolidate terenurile fostei gospodării și să nu distrugă toate bunurile. În prezent, unitatea de producție Maidan Grup se ocupă de creșterea fructelor, strugurilor, dar și culturilor de câmp: grâu, porumb, floarea soarelui. Plantațiile multianuale ocupă circa 500 de hectare.

La început, toate livezile și viile erau bătrâne, iar recoltele foarte mici. Până în prezent am reușit să dezvoltăm întreprinderea și să obținem profit. Inițial, am lucrat cu producătorii autohtoni de material săditor: prun, piersic, struguri de masă. Ulterior am stabilit contacte cu companii din Italia care ne-au livrat butași de viță de vie. Ei ne-au livrat material săditor de calitate, devirozat, soiuri cu productivitate înaltă. Acum lucrăm exclusiv cu italienii care în prezent ne-au livrat puieți de alun, pere și prune, nectarine. Avem plantate deja circa 30 de soiuri de prune”, relatează cu entuziasm tânărul manager.

Întreprinderea din Cioc-Maidan tinde să planteze soiuri de fructe performante care sunt solicitate pe piața Uniunii Europene.

Maidan Grup are, în medie, 100 de angajați permanenți, iar în timpul sezonului, numărul angajaților crește. Conducerea întreprinderii afirmă că oamenii sunt angajați legal, salariile și impozitele sunt achitate la timp. În anii 2006 – 2007 întreprinderea a primit titlul de cel mai bun plătitor de impozite, iar în prezent încearcă să mențină această marcă. Din cei 8 fondatori care au rămas până în prezent, 4 sunt femei. Fondatorii întreprinderii sunt implicați în procesul de lucru: agronomi, contabili. Conducerea consideră că atunci când fondatorii sunt angajați ai întreprinderii, interesul și responsabilitatea cresc.

Întreprinderea noastră se dezvoltă mai mult pe bază de credite. Pe parcursul anilor am accesat mai multe credite prin intermediul proiectelor, dar și direct de la bănci. Despre programul de credite Compact am aflat încă anul trecut. În anul curent am decis să luăm banii pentru a procura material săditor. Am luat un credit de 3,3 milioane lei la condiții avantajoase. Tradițional, am procurat puieții din Italia, i-am transportat și am beneficiat de scutiri de taxe vamale și TVA. Perioada de rambursare a creditului esta de 5 ani – condiție foarte favorabilă pentru noi”, spune Petr Ianioglo.

Întreprinderea Maidan Grup SRL contractează în fiecare an câte două credite: unul pe termen scurt pentru achiziționarea circulantelor și altul pe termen lung pentru procurarea mijloacelor fixe. „Creditele pe perioadă lungă le accesăm pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, pentru că nu cunoaștem care va fi situația în anul în curs. Dacă în anul curent nu ne vom descurca și nu vom reuși să comercializăm ceea ce am produs, trebuie să avem siguranța zilei de mâine. Suntem o companie respectabilă, care ține la imaginea și reputația sa. Dacă anul este bun, ne străduim ca până la mijlocul lunii octombrie să achităm ambele credite, pentru a putea accesa alte resurse în următorul an”, menționează administratorul.

Managerul declară că este posibil să faci business în agricultură doar dacă ai o abordare corectă și dorință de a munci. El consideră că piață de desfacere se va găsi, pentru că omul va dori întotdeauna să mănânce. De ce țările europene ar trebui să producă mai calitativ decât noi, dacă în Moldova, 98% din suprafețele arabile o ocupă cernoziomurile, considerate cele mai productive soluri? De ce în perioada sovietică Moldova era o livadă înfloritoare, iar acum nu poate să fie? Suntem o țară mică, iar cantitățile de produse nu sunt atât de mari. Cert este că ceea ce producem, trebuie să fie de calitate, mai susține Piotr.

Fructele din livezile intrate deja pe rod le comercializează pe piața locală. În viitor, Maidan Grup își propune să construiască un frigider și o cameră de ambalare pentru a trece la un nivel mai înalt de producere, dar și de postrecoltare.

Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în prezent este lipsa forței de muncă calificată. Este foarte dificil să găsim specialiști tineri și buni în domeniul agricol, care să dorească să activeze în întreprinderea nostră. Tinerii aleg să plece în străinătate pentru a aduna cât mai mulți bani, deși consider că specialiștii buni ar putea obține salarii mari și în țara noastră. Sincer, la început îmi imaginam cu greu că voi activa în acest domeniu, dar ulterior am înțeles ce aș putea obține în domeniul financiar și care sunt posibilitățile pe care mi le oferă sectorul agricol. Sunt lucruri total diferite. Aici știu că lucrez pentru mine și știu că de munca mea depinde rezultatul final. Este factorul care mă motivează. Îmi place lucrul pe care îl fac, îmi place să văd cum cresc pomii, să îi îngrijesc. Aceasta este adevărata viață. Sunt sigur că dacă vom continua să lucrăm în agricultură, Moldova va deveni o țară prosperă. Agricultura este domeniul care merită toate investițiile. Aș dori și copiii mei să moștenească dragostea pentru acest sector”, încheie tânărul manager.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente