Antreprenorii nu vor mai avea nevoie obligatoriu de ștampilă

WP_20150316_003
Foto: Ștampila ar putea deveni neobligatorie

Eliminarea obligativității ștampilei la înregistrarea afacerii a fost propusă de către Premierul Chiril Gaburici, în contextul în care instrumentele de semnare electronică, inclusiv semnătura mobilă, pot substitui cu succes ștampila.

Cu atât mai mult, cu cât în țările europene ștampila nu este obligatorie de ani buni, aceasta fiind considerată opțională.

Astfel, Premierul a solicitat membrilor Guvernului să analizeze legislația în domeniu și să vină cu un pachet de amendamente pentru a susține mediul de afaceri prin reducerea costurilor și a birocrației din instituțiile statului.

Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului acordă asistență în elaborarea proiectului de modificare a cadrului legislativ. Se estimează că în decurs de o lună proiectul va fi prezentat in cadrul ședinței de Guvern, urmând să fie adoptat, ulterior, de Parlament.

În clasamentul Băncii Mondiale „Doing Business” 2015, Republica Moldova se situează pe locul 35 din lume la capitolul „Deschiderea unei afaceri”, iar costul ștampilei constituie 30% din costul total de 1.424 lei pentru deschiderea unei întreprinderi.

Analiza Doing Business furnizează obiective de măsurare a reglementărilor în afaceri și aplicarea lor în 189 de economii și orașele selectate la nivel sub-național și regional.

Anterior, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, prin eforturile conjugate ale Camerei Înregistrării de Stat, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și a Biroului Național de Statistică, procedura de deschidere a unei afaceri a fost simplificată prin instituirea ghișeului unic la Camera Înregistrării de Stat și eliminarea obligativității vizitării oricăror altor instituții în procesul deschiderii unei companii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente