(video) Peste 2.000 de jocuri video clasice, disponibile gratuit pe Internet Archive

gamin2
Foto: Captură video

Amatorii de jocuri se pot bucura de o colecție de 2.000 de jocuri video clasice, din era MS-DOS, disponibile acum pe platforma online Internet Archive.

La 5 ianuarie 2015, Jason Scott, fondatorul Echipei Arhivă (The Archive Team) și unul din administratorii site-ului Internet Archive, a anunțat, pe blogul său, că arhiva online pe care o reprezintă a ajuns să cuprindă peste 2.000 de jocuri video clasice, din era MS-DOS, anunță AGERPRES.

Conform postării lui Jason Scott, toate jocurile amintite pot fi jucate direct din browserul de Internet, fără a fi necesară descărcarea și instalarea lor pe Hard Disk. Jocurile sunt rulate cu ajutorul programului EM-DOSBOX, un emulator al vechii platforme MS DOS, populară la începutul anilor ’90.

Totuși, cei care doresc să încerce jocurile video din noua colecție trebuie să țină cont de două lucruri. Mai întâi, emulatorul de mai sus se află în stadiul de beta, ceea ce înseamnă că este posibil să experimenteze anumite erori de funcționare. În al doilea rând, jucătorii nu au posibilitatea să salveze progresul din joc, astfel, încât singura posibilitate, deocamdată, de a parcurge un joc până la capăt este să o facă dintr-o singură jucare.

Din categoria de jocuri Role-Playing, Internet Archive cuprinde titluri clasice precum The Hobbit, lansat în 1983; Moonstone: A Hard Days Knight, apărut în 1992, o combinație de RPG cu strategie în timp real; Rogue, un alt joc din 1983 și un episod al faimoasei serii Zelda.

Nostalgicii jocurilor de simulare, strategie și management își vor putea testa din nou abilitățile de lider, jucând Railroad Tycoon Deluxe (1993); Master of Orion (1993), una din primele strategii spațiale; Populous (1989), jocul în care ajungi să hotărăști soarta unor întregi populații virtuale.

Nu lipsesc nici alte nume care au făcut istorie în domeniul jocurilor pe calculator. Merită amintite, printre altele, Prince of Persia (1990); Ms. Pac-Man (1983); Metal Gear (1990); Tetris (1986), Battle Chess (1988) și Seek and Destroy (1996).

Întreaga colecție de jocuri o puteți găsi aici.

Arhiva Internet este o bibliotecă digitală, gratuită, ale cărei servere sunt localizate, în principal, în San Francisco. Rostul ei este de a asigura accesul la informație universală. În acest sens, permite accesarea gratuită a unor colecții impresionante de materiale digitale, care includ site-uri întregi, în prezent închise, muzică, aproape trei milioane de cărți, cărora nu li se mai aplică drepturile de autor etc. Site-ul Internet Archive a fost înființat în 1996, de către americanul Brewster Kahle.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente