Bilanț: Iată care au fost rezultatele ministerelor din Moldova în anul 2014

collage
Foto: Rezultatele ministerelor în anul 2014 PC: Colaj #diez

Ministerele din Moldova și-au făcut bilanțul în activitățile pe care au reușit să le realizeze în anul 2014. Iată care sunt acestea pentru fiecare minister în parte:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

 

PC: mfa.gov.md
PC: mfa.gov.md

La 28 aprilie au fost ridicate vizele europene pentru cetățenii moldoveni. Până în prezent, peste 300 de mii de persoane au călătorit în spațiul european în baza pașapoartelor biometrice moldovenești. Un alt eveniment important s-a produs la 27 iunie, când a fost semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, care prevede și crearea Zonei de Liber Schimb cu UE. Tot în acest an, a fost lansat Dialogul Strategic cu SUA, ce reprezintă o platformă multidimensională pentru aprofundarea relaţiilor moldo – americane. În plus, a fost liberalizat regimul de vize cu Turcia, Muntenegru, Albania și Israel. În contextul procesului de reglementare transnistreană a fost finalizată demontarea segmentului de pe malul drept al râului Nistru al funicularului industrial situat în preajma oraşelor Rezina şi Râbniţa.

 

Ministerul Educației

 

PC: #diez/Cember Olesea
PC: #diez/Cember Olesea

Au fost aprobate noul Cod al Educației și Strategia Sectorială de Dezvoltare „Educația 2020”. Guvernul a decis crearea Inspectoratului Național Școlar și a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP), structuri ce vor asigura calitatea în educație prin evaluarea activității și acreditarea instituțiilor de învățământ. La fel, au fost renovate 30 de grădinițe și două centre de reabilitare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Au fost dotate cu mobilier și jucării 89 de grupe pregătitoare deschise în școli; în 30 de grădinițe au fost amenajate terenuri de joacă și de sport, 64 de instituții au fost dotate cu mobilier și materiale didactice, iar alte zece – cu echipament tehnic. Rețeaua de transport școlar a fost suplimentată cu 100 de microbuze din donația oferită de Guvernul României. În cadrul Proiectului de Sprijinire a Reformei Educației în Republica Moldova, desfășurat de Fundația Soros – Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, în 29 de școli din tot atâtea raioane au fost deschise clase multimedia.

 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

collage
mc.gov.md

Proiectele realizate în 2014 sunt diverse și numeroase. Au fost construite sisteme de aprovizionare cu apă potabilă a 12 mii de locuitori din raionul Ungheni; a fost amenajat traseul eco-turistic „Pădurea Domnească”; au fost reparate drumul L -510 Ștefan Vodă – Talmaz, traseul Lipcani – Balasineşti – Corjeuţi – Târnova, sectorul din satele Corjeuţi şi Trinca; a fost reabilitat Monumentul istorico – arhitectural „Conacul pommer” şi drumul de acces la parcul din Ţaul, Donduşeni. La fel, a fost asigurată salubrizarea localităţilor din raioanele Nisporeni, Străşeni şi Călăraşi pentru un mediu curat şi sănătos și a fost eficientizat managementul deșeurilor menajere solide în opt raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud. În domeniul construcțiilor, au fost aprobate Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, Legea privind performanța energetică a clădirilor, Planurile de amenajare a teritoriilor raionale Briceni și Edineț. În prezent, sunt construite locuințe sociale în raioanele Sângerei, Briceni, Călărași, Leova, Hâncești, Ialoveni și Soroca. Primele 40 de apartamente au fost deja date în folosință la Călărași.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

 

DSCF1139
PC: ma.gov.md

Pentru perioada ianuarie – septembrie 2014, a fost atestată o creștere de 8,6% a producției globale agricole, față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe final de an, recolta globală de fructe va atinge 415 mii de tone, iar recolta globală de legume se estimează la 700 mii de tone. Volumul exporturilor, în primele opt luni, a atins o valoare de 683,5 milioane de dolari, având o creștere de 91 milioane sau 15,4%, comparativ cu anul precedent. Importurile au înregistrat valoarea de 479,6 milioane de dolari și prezintă o scădere de șase la sută. În premieră, Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli a acumulat un buget de circa 1,3 miliarde de lei pentru anul 2014, fiind atrase și surse de la partenerii de dezvoltare. Astfel, valoarea totală a proiectelor şi programelor de asistenţă externă, negociate şi semnate în perioada 2011 – 2014, constituie cca 8,5 miliarde lei. Dintre acestea, circa 3,7 miliarde au fost primite de beneficiarii creditelor şi ai granturilor.

 

Ministerul Finanțelor

 

14002067_big1418749773
PC: Agora.md

A continuat procedura de alocare a mijloacelor financiare pentru construcţia și procurarea spaţiilor locative sau pentru restaurarea caselor unor categorii de cetăţeni. În acest scop, pentru anul 2014, în Bugetul de stat a fost prevăzută suma de 10,5 mln. lei. Ministerul a fost implicat în elaborarea unor proiecte importante, fiind deja elaborate şi aprobate modificări esențiale, în partea ce ține de sectorul achizițiilor publice, modificări bazate pe armonizarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană. Odată cu semnarea Acordului de Asociere, piaţa achiziţiilor publice în ţările europene va fi deschisă pentru agenţii economici din Moldova. De asemenea, au fost stabilite reglementări privind instituirea Agenţiei de Soluţionare a Contestaţiilor, un nou organ de specialitate care va contribui la excluderea conflictului de interese ce poate să apară în activitatea Agenţiei Achiziţii Publice. Totodată, a fost asigurată continuitatea în desfăşurarea şedinţelor grupului coordonator pentru elaborarea Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2015 – 2017. Republica Moldova şi BERD au semnat Acordul de împrumut în vederea realizării Proiectului de alimentare cu apă în Regiunea de Dezvoltare Nord a țării.

 

Ministerul Economiei

 

PC: Noi.md
PC: Noi.md

Pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale, la 27 august a fost dat în exploatare Gazoductul Iaşi – Ungheni. La 29 septembrie, Moldova a devenit prima țară din Parteneriatul Estic, ce a aderat la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014 – 2020 (COSME). Au fost create două parcuri industriale în orașele Comrat și Durlești, iar la Ceadîr Lunga și în raionul Nisporeni au fost lansate două incubatoare de afaceri. Realizările din domeniul economic s-au reflectat și în clasamentul Doing Business 2015, elaborat de Banca Mondială, unde Republica Moldova a urcat 19 poziții, ocupând locul 63.

 

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei

 

PC: IPN/Dan Guțu
PC: IPN/Dan Guțu

De la 1 iulie au fost majorate sumele suportului financiar de stat de la 50 la 100 de lei, de la 60 la 120 de lei și de la 90 la 180 de lei, pentru deținătorii pensiei mai mici de 1500 de lei. Este vorba despre 635 de mii de persoane sau 96 la sută din numărul total de pensionari. Un alt rezultat este creșterea salariului mediu pe economie, care a atins nivelul de 4328,8 lei sau cu 71% mai mult, decât în 2008. Sectorul bugetar a devenit mai atractiv – de exemplu, retribuțiile pentru 55,6 mii de cadre didactice au fost mărite cu 55 la sută, depășind salariul mediu pe economie.

 

Ministerul Sănătății

 

PC: Unimedia.md
PC: Unimedia.md

A fost încheiată construcţia şi dotarea cu dispozitive medicale a noului Bloc chirurgical al Instituţiei Medico-Sanitare Publice „Spitalul Clinic Republican”; au fost inaugurate după reconstrucţie sau construcţie 117 Centre de Sănătate: 82 cu suportul Băncii Mondiale, iar 35 – din Fondul de dezvoltare şi modernizare al CNAM; a fost deschis noul sediu administrativ al Stației Zonale de Asistență Medicală Urgentă „Centru”, construit din temelie. Cu suportul Guvernului, au fost procurate 32 de ambulanţe pentru Serviciul de Asistenţă de Medicină Urgentă, a fost cumpărat primul elicopter care, cu regularitate, va presta servicii de ambulanţă aeriană pentru spitalele din Republica Moldova, au fost modernizate şi dotate cu utilaj medical 91 de instituţii ale asistenţei medicale primare. În satul Văsieni, Ialoveni a fost inaugurat un punct de asistenţă medicală urgentă. A fost inaugurat Laboratorul pentru Diagnostic Clinic din Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. A fost renovat Blocul ORL din cadrul Clinicii „Emilian Coţaga” și a fost inaugurat, după renovare capitală, Spitalul raional Taraclia. De asemenea, în 2014 a fost renovat şi reutilat blocul hematologic din cadrul IMSP Institutul Oncologic.

 

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

 

PC: Facebook/Fondul Provocările Mileniului Moldova (MCA Moldova)
PC: Facebook/Fondul Provocările Mileniului Moldova (MCA Moldova)

Din Fondul Rutier, în premieră în acest an, au fost alocate 430 de milioane de lei pentru drumurile intravilane din 700 de sate. În prezent, sunt efectuate lucrări de reabilitare a peste 400 km de drumuri naționale. Totodată, în proces de licitație, care urmează să se încheie până la finele anului, sunt circa 125 km de drum. Au fost lansate şantiere noi de reabilitare a traseelor naţionale R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni şi R33 Hâncești – Lăpușna – M1, Chişinău – Giurgiuleşti, Hâncești – Cimișlia. Pentru aceste drumuri va fi valorificată o investiţie de circa 2,3 miliarde de lei din fonduri europene. A fost negociat un Acord de finanțare de peste 100 de milioane de euro, bani destinați modernizării liniilor de cale ferată și procurării de locomotive. În luna august, a fost lansat exportul de cereale pe cale navală pe Prut. Totodată, s-a reușit lansarea a trei companii aeriene low-cost, iar fluxul de pasageri în primele nouă luni ale anului curent a depășit cifra de un milion. Prognozele indică faptul că traficul de pasageri va crește, iar asta înseamnă că Republica Moldova va reuși să atragă, în continuare, noi companii ce oferă bilete la preț redus.

 

Ministerul Afacerilor Interne

 

PC: Ministerul Afacerilor Interne
PC: Ministerul Afacerilor Interne

A fost lansat Centrul Unic de Monitorizare și Control al Traficului (CMCT) al Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI. La Bălţi și Chișinău a fost inaugurat Centrul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din Moldova, în cadrul proiectului național SMURD; a avut loc lansarea liniei anticorupție a MAI cu numărul scurt 1520. De asemenea, Inspectoratul General al Poliției a fost echipat cu peste 200 de automobile „Dacia Logan”, precum și cu 20 de autospeciale pentru SPCSE; au fost inaugurate cinci centre de deservire și reparație a mijloacelor de transport și opt boxe auto ale Poliției de Frontieră. La Ocnița a fost inaugurat primul Sector al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, iar ulterior, în țară au fost deschise alte zece Inspectorate de poliție. Totodată, a fost inaugurat Centrul Operaţional de Dirijare în Situaţii Excepţionale.

 

Ministerul Justiției

 

PC: Curentul.md
PC: Curentul.md

S-a reușit obținerea celei de-a doua tranșe, de 13,2 milioane de euro, din cele 60 de milioane oferite Republicii Moldova de Uniunea Europeană drept suport bugetar pentru reformarea justiției. Au fost introduse condiții dure de angajare, evaluare și promovare a judecătorilor în funcții. Sancțiunile disciplinare sunt mai aspre, iar plafonul amenzilor pentru infracțiuni de corupție a crescut de trei ori. A fost redusă imunitatea magistraților – ei riscă dosare penale și confiscarea extinsă a averii, dacă sunt bănuiți de corupție, îmbogățire ilicită și alte infracțiuni. Din luna august este pusă în aplicare Legea privind testarea integrității profesionale a funcționarilor, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Pentru a oferi justițiabililor condiții adecvate și accesul la o justiție transparentă și profesionistă, a continuat renovarea capitală a instanțelor de judecată, iar la Ungheni a demarat construcția Palatului Justiției, conform standardelor europene. De asemenea, a fost instituită obligativitatea înregistrării audio a tuturor ședințelor de judecată, iar dosarele sunt repartizate aleatoriu cu ajutorul unui sistem computerizat. Toate dosarele examinate și agendele ședințelor tuturor judecătoriilor pot fi accesate pe portalul unic al instanțelor de judecată. De asemenea, Republica Moldova a ieșit din top zece al țărilor cu cele mai multe cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, după o perioadă îndelungată în care ne aflam printre fruntașii acestei categorii.

 

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor

 

PC: TudorDarie.md
PC: TudorDarie.md

A fost aprobat de Guvern proiectul de Lege privind parcurile IT, în care rezidenții vor beneficia de un regim fiscal avantajos. A fost promovată Legea cu privire la semnătura electronică, precum și documentul electronic și Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru
apelurile de urgenţă 112, ce urmează a fi implementat începând cu 2015. Un progres important este lansarea transferurilor bănești din Italia, prin intermediul oficiilor poștale la un comision de doar cinci euro pentru orice sumă de maximum o mie de euro. La fel, au fost asigurate condiții optime pentru preschimbarea pașapoartelor sovietice, a fost lansat pașaportul biometric de culoare bordo și a fost pus în circulație buletinul de identitate electronic.

 

Ministerul Culturii

 

PC: erepublik.com
PC: erepublik.com

Au fost adoptate politici în domeniul culturii: Strategia de dezvoltare a Culturii „Cultura 2020”, Legea cinematografiei, a fost avizată Legea privind indemnizațiile viagere de merit pentru oamenii din domeniul culturii și elaborate proiectele de lege privind protejarea monumentelor istorice și a monumentelor comemorative de război. De asemenea, au fost organizate diverse evenimente culturale, lansate în premieră de Ministerul Culturii, precum Parada Portului Popular, Festivalul Iei, Atelierul practic de vopsire a lânii în coloranți naturali; Noaptea Europeană a Muzeelor și Zilele Europene ale Patrimoniului s-au desfășurat în baza unor noi concepte modernizate. După o pauză de mai bine de zece ani, a fost reanimat Circul din Chișinău, fiind renovată arena mică, iar primele două stagiuni au avut un mare succes la public. În parteneriat cu IREX Moldova, a fost lansat cu succes Programul Novateca, prin intermediul căruia, 1.000 de biblioteci vor beneficia de servicii inovatoare, inclusiv dotarea cu calculatoare și instruirea bibliotecarilor. Au demarat proiecte majore privind construcția edificiului Teatrului „B. P. Hașdeu” din Cahul și restaurarea Muzeului Național de Arte al Moldovei și a Sălii cu Orgă.

 

Ministerul Tineretului și Sportului

 

PC: sportbusiness.md
PC: sportbusiness.md

Au fost organizate şi finanţate 400 de evenimente/ delegări la Campionate Mondiale, Campionate Europene, competiţii naționale. De finanţare au beneficiat direct peste patru mii de sportivi. A fost majorat cu 20 de procente cuantumul bursei sportivilor de performanţă, aceasta variind de la 2.000 de lei până la 15 mii de lei. Pe parcursul anului, performerii ţării noastre au obţinut 45 de medalii la diverse genuri olimpice de sport. A fost aprobat Clasificatorul Sportiv Unic al Republicii Moldova pentru perioada 2014 – 2017 și reconstruită Sala de haltere. A fost realizată reconstrucţia terenului de fotbal din comuna Stăuceni. Tot în anul curent a fost aprobată Strategia de Dezvoltare a Sectorului de Tineret până în 2020. Programul de Granturi 2014 asigură realizarea a 21 de proiecte în majoritatea raioanelor.

 

Ministerul Apărării

 

PC: UNIMEDIA.info
PC: UNIMEDIA.info

Armata Naţională a detaşat, în premieră, două contigente militare în operaţiunea KFOR din Kosovo, astfel fiind realizat obiectivul strategic al Ministerului Apărării – cel de a transforma Republica Moldova din consumator – în furnizor de securitate. Ministerul Apărării a reuşit restabilirea capacității de luptă a Armatei Naţionale, care a fost testată în cadrul exerciţiilor militare desfăşurate în centrele de instruire.

 

Ministerul Mediului

 

PC: salvaeco.org
PC: salvaeco.org

A fost semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Contractul de finanțare dintre țara noastră și Banca Europeană de Investiții, în vederea realizării Proiectului de alimentare cu apă în Regiunea de Dezvoltare Nord a țării. Drept urmare, vor beneficia de surse sigure de apă circa 400 de mii de cetățeni. Pentru punerea în aplicare a „Programului de suport bugetar în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare (ENPI 2009), la sistemele de alimentare cu apă au fost conectaţi 6.452 locuitori, iar la sistemele de canalizare – 2.351 de persoane din localităţile cu o populaţie de peste zece mii. Au continuat activitățile de eliminare a deșeurilor de pesticide din Republica Moldova, în anul 2014 fiind evacuate peste hotare 119 tone, iar distruse – peste 99 de tone.

Materialul a fost preluat din cel de-al 11-lea număr al revistei Guvernului „Infogov”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente