(foto, video) Un adevărat „Bal al Brazilor de Crăciun” s-a desfășurat la Chișinău

IMG_5168
Foto: PC: #diez

La cea de-a patra ediție, „Balul Brazilor de Crăciun” a găzduit o frumoasă expoziție de 66 de brazi realizați manual, în diverse tehnici, de către cei mai inventivi studenți ai Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice (AMTAP) şi Universității Tehnice din Moldova (UTM). În seara zilei de 23 decembrie, au fost desemnați cei mai frumoși brazi din concurs în cadrul unui eveniment cu licitație.

Proiectul-concurs are ca scop încurajarea potențialului tânăr creativ şi a instituțiilor care îl cultivă. „Cei care au creat acești brazi sunt niște tineri care nu au ales să se facă avocați, nici juriști, nici medici, au ales o meserie foarte creativă. Or noi cu toții știm că în Moldova este foarte greu să trăiești din artă și ei conștient au ales un parcurs nu foarte ușor. Mi se pare că ceea ce putem noi face cu toții este să-i încurajăm în acest parcurs, să le dăm șansa să creadă, că, deși au ales o cale nu foarte ușoară, datorită talentului lor, ei pot reuși. Iată de ce există „Balul Brazilor de Crăciun” – pentru a scoate în evidență talentul, pentru a-i oferi un loc special și pentru a susține instituțiile de învățământ în care-și fac studiile acești tineri”, a afirmat, în cadrul evenimentului, Nata Albot, organizatoare și fondatoarea asociației Klumea.

Numărul doritorilor și pofticioșilor de a gusta în acest an din arta studențească practic s-a dublat. Expoziția „Brazilor de Crăciun”, organizată la Muzeul Național de Artă, a fost vizitată în decurs de 11 zile de 4.000 de oameni, comparativ cu anul 2013, când expoziția a fost vizitată de 2.500 de oameni. „Ceea ce-mi doresc pentru anul viitor este o sală mai mare, unde să vină multă multă lume să vadă brazii, dar și alte expoziții extrem de valoroase și care se bucură și ele de mai mulți vizitatori în această perioadă”, a mărturisit Nata Albot.

Anul acesta, „Balul Brazilor” a fost susținut pentru prima dată de o instituție de stat și anume, de Ministerul Culturii, care a acoperit financiar primele trei premii din concurs „Îmi place acest eveniment pentru că este unul dedicat în totalitate tinerilor noștri creativi, talentați, încurajării motivării lor. Acești tineri care studiază la AMTAP și UTM sunt extraordinari și merită un viitor pe potriva talentului și ambiției lor. Consider că acest bal trebuie să aibă continuitate și ca aria celor care pot participa la acest concurs să fie lărgită, pentru că nu doar la facultățile de design există studenți foarte și foarte buni”, a declarat, în cadrul evenimentului, Monica Babuc.

Luminița Gorcinschi, șefa catedrei Design Vestimentar de la AMTAP, participă pentru al treilea an în concurs. „Mă bucur mult de creșterea calității brăduților și foarte mult mă bucur că, din an în an, tot mai multă lume vine să viziteze expoziția”.

Elena Musteața, șefa catedrei Design Vestimentar de la UTM, a încercat să convingă invitații de impactul participării lor la licitație. „Atât pentru studenți, cât și pentru lectori, orice participare la concurs este o provocare și nu doar una frumoasă, dar și importantă. Avem studenți talentați și creativi care au nevoie de sprijinul vostru, financiar și moral, ei înțeleg că au un rost în viață și vor să muncească și mai mult. Noi doar vă rugăm să aveți grijă de această motivație, fiți discreți și ajutați tinerii să-și dezvolte competențele”, a menționat Elena Musteața.

Prezentatorul ediției din acest an a „Balului Brazilor” a fost nimeni altul, decât carismaticul Iulian Ursu, care i-a convins cu măiestrie pe oaspeți să liciteze pentru brazi, până la ultimul bănuț.

În total, în cadrul evenimentului, s-au licitat 20 de brazi. Prețul minim a fost de 500 de lei. Cel mai scump brad a fost licitat de Sanda Filat, care a lăsat pentru Bradul „Metamorfoza” 6.700 de lei. Vezi aici top 10 cei mai scumpi brazi din cadrul evenimentului.

Titlul de „Cel mai frumos brad” și premiul de 10.000 de lei a fost împărțit între bradul „Clipe. Fiori. Fericire”, realizat de studenta Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Oxana Turtureanu și bradul „Metamorfoza” a studentului Universității Tehnice Din Moldova, Terentie Alexandru, care, de altfel, a fost și câștigătorul de anul trecut al concursului. Vizitatorii expoziției și-au desemnat propriul brad câștigător, datorită posibilității de a vota în baza biletului de intrare. Premiantul „Ales de Public” s-a învrednicit de suma de 3.000 de lei, iar autorii ai cinci cei mai neordinari brazi au fost și ei premiați cu câte o mie de lei din partea sponsorului general al evenimentului – UNIBANK. Vezi aici lista integrală a câștigătorilor.

Reamintim că, evenimentul care a ajuns la cea de-a patra ediție are un scop caritabil de strângere de fonduri pentru achiziționarea echipamentului de care duc lipsă facultățile de Arte Plastice de la Academia de Arte și cele de la Universitatea Tehnică. Banii acumulați de pe urma licitației vor fi repartizați proporțional între instituții, în funcție de cantitatea brazilor fiecărei instituții, participanți în licitația finală. AMTAP-ul dorește să achiziționeze o roată olăreasă pentru Secția Ceramică a Catedrei Arte Plastice, iar cei de la UTM își doresc să mai primească câteva planșete WACOM care le-ar permite să creeze, pentru studenți, un curs de studii de lucru cu planșetă grafică.

IMG_4947

IMG_4950

IMG_4957

IMG_4968

IMG_4976

IMG_4996

IMG_5020

IMG_5023

IMG_5113

IMG_5123

IMG_5132

IMG_5141

IMG_5153

IMG_5168

IMG_5173

IMG_5199

IMG_5204

IMG_5219

IMG_5223

IMG_5230

IMG_5235

IMG_5242

IMG_5300

IMG_5310

IMG_5313

IMG_5315

IMG_5318

IMG_5330

IMG_5351

IMG_5353

IMG_5375

IMG_5381

IMG_5396

IMG_5409

IMG_5419

IMG_5435

IMG_5449

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente