(doc) Fiecare instituție de învățământ va avea fișe școlare. Cum arată acestea

IMG_0653
Foto: Ministerul Educației a finalizat elaborarea fişelor şcolii şi le-a deschis pentru publicul larg

Toate instituțiile de învățământ din țară dispun de astăzi, 22 decembrie, de fişe şcolare, documente care prezintă o informaţie succintă despre fiecare şcoală în parte. Fişele, care au fost elaborate de Ministerul Educației, sunt de astăzi deschise pentru publicul larg, fiind plasate pe site-ul Ministerului Educației.

Fişa şcolii conține informații despre numărul de elevi și mediile examenelor pe diferite trepte de școlarizare, numărul de profesori și nivelul lor de calificare, bugetul instituției şi limba de predare. Toată informația este plasată într-un context general, fiind posibilă compararea datelor cu mediile pe raion și pe țară.

Urmărind datele din fișe, fiecare persoană interesată poate vedea de câți bani dispune o anumită instituție de învățământ și câte resurse revin în medie pentru un elev. Astfel, în document se conține cifra exactă a bugetului instituției și felul în care acesta a fost gestionat de administrația școlii, fiind indicate toate capitolele de cheltuieli, inclusiv retribuirea muncii angajaților, mijloacele alocate pentru formarea profesională a cadrelor didactice, precum și plățile pentru servicii.

Un capitol aparte al fișei școlilor se referă la performanțele elevilor din fiecare instituție de învățământ, fiind prezentate date privind rata de promovare a examenului de bacalaureat și nota medie la acest examen. Totodată, sunt indicate notele medii la examenul de absolvire a gimnaziului, precum și nota medie la evaluările finale din învăţământul primar.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, publicarea fișelor vine să confirme angajamentul Ministerului Educației pentru promovarea unui sistem de învățământ de calitate bazat pe corectitudine, performanță și transparență.

„Investițiile în educație vor duce la îmbunătățirea calității și sporirea performanței elevilor doar dacă vor fi făcute în mod echitabil și responsabil”, a subliniat ministrul.

Ministerul Educației menționează că toată responsabilitatea pentru corectitudinea datelor din fișele școlilor revine administrațiilor instituțiilor de învățământ care au furnizat informațiile.

Conform datelor de la 10 octombrie 2014, în Republica Moldova activează 1.354 de instituții de învățământ general.

Vedeți mai jos un model al fișei Liceului Teoretic cu Profil de Arte „M. Berezovschi” din Chișinău:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente